Annons

Kraftig höjning slår hårt mot hyresgäst

Malmö Hyresgästen Annyca Hagberg vet inte om hon kan på bo kvar efter hyresöversynen på Amiralsgatan i centrala Malmö.
Foto: Jenny Leyman
Orolig. Hyresgästen Annyca Hagberg är bekymrad över framiden. Hon vet inte om hon kan bo kvar när värden höjer hennes hyra.

En ny hyresvärd tog över den anrika fastigheten vid årsskiftet. Nu drabbas hyresgästerna av kraftiga hyreshöjningar. Hyresgästen Annyca Hagberg är bekymrad. Hon får en hyreshöjning på 15 procent efter att den nya hyresvärden Öresunds­porten bruksvärderat fastigheten. Alltså sett över hyresnivåerna utifrån Malmömodellen, den hyressättningsmodell som Hyresgästföreningen tagit fram i samarbete med det kommunala bostadsbolaget.

– Det är tufft. Jag kämpar redan nu för att klara hyran, säger Annyca. Hon hyr ut två av rummen i den stora femrummaren på 145 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är min enda chans till överlevnad. Att flytta är inget alternativ. Jag skulle inte ens kunna söka mig en tvåa så som hyresläget ser ut i Malmö i dag, säger hon och suckar. Annyca är musiker och grafisk formgivare och de ekonomiska marginalerna är små, berättar hon.

I lägenheten på Amiralsgatan har hon bott sedan 2006. Innan bruksvärderingen låg hennes hyra på drygt 9 800 kronor i månaden. Nu ska den höjas till 11 292 kronor, en höjning som visserligen fasas in över flera år men som tvingar henne att fundera på om hon har råd att bo kvar i längden.

Annons

– Jag har ångest. För jag har trivts bra här genom åren. Jag är en stadsråtta. Jag vill leva mitt i stan. Därför är Annyca kritisk till Malmömodellen. I modellen får det geografiska läget ett större genomslag på hyran – ju centralare du bor desto högre hyra.

Läs ocksåDärför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivånEn tredelad bild med en leende äldre kvinna, sedlar och en röd och en grön pil som pekar åt varsitt håll, samt en äldre man med allvarlig uppsyn.

– Jag förstår inte tanken. Ska inte vanliga människor kunna bo centralt?

Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, betonar att det ursprungliga hyreskravet från värden Öresundsporten var betydligt högre.

– Värden ville ha en månadshyra på 16 800 kronor. Det tyckte jag var orimligt. Han lyckades förhandla ner kravet till en slutgiltig månadshyra på 11 292 kronor som ska fasas in med två procent årligen.

Annons
Läs ocksåFyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel"Nu ska vi fira med skumpa, " säger hyresgästen Ulf Hagy som tillsammans med Kicki Hell just fått beskedet att hyresvärdens krav på chockhöjda hyror stoppas.

– Jag förstår om även detta kan kännas mycket. Men min bedömning är att det är skäligt, säger han. Att det blev en så stor höjning för hyresgästerna på Amiralsgatan 8 menar han beror på att den tidigare ägaren aldrig tillämpat Malmömodellen på fastigheten. 

– I Rörsjöstaden är det högre hyror, det är ett sådant läge. Sedan har vi gjort avdrag för den störande trafiken utmed Amiralsgatan, förklarar Petter Ek.

Läs också Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Ulf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.