HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kraftig hyreshöjning för studenter på Hisingen

Göteborg 25 procents högre hyra lagom till terminsstart. Det vill Stena Fastigheter ta ut av studenterna på Pilegårdsgatan. Men flera tänker bestrida kravet.

Det var vid midsommartid som Stena Fastigheter sade upp befintliga kontrakt med hyresgäster på Pilegårdsgatan 2 i Eriksberg på Hisingen. Huset bebos av ett 90-tal studenter.

I stället har hyresvärden skickat ut nya kontrakt som gäller från och med oktober i år. Studenterna uppmanas att skriva under det nya avtalet senast nästa vecka.

Läs ocksåHyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyraKvinna med glasögon, med hus och trafik i bakgrunden.

Den som gör det accepterar samtidigt en hyreshöjning på hela 25 procent, till 2 995 kronor. Höjningen innebär att de fasta månadskostnaderna ökar med 600 kronor.

Utöver det vill Stena Fastigheter att varje hushåll framöver betalar sin egen elförbrukning.

Fastigheten omfattas inte av något avtal om förhandling med Hyresgästföreningen. Därmed är det upp till varje enskild hyresgäst att godkänna de nya villkoren, eller bestrida dem. I det senare fallet måste värden få hyresnämndens godkännande innan hyran kan höjas.

Annons
Läs ocksåKommunen vägrar sänka Helges hyra – betalar en tusenlapp mer än grannenTvå äldre personer, en man och en kvinna, sitter på en säng i ett rum på ett äldreboende i Nässjö.

Om man vill bestrida hyreshöjningen är Hyresgästföreningens råd att inte skriva på det nya kontraktet, utan i stället fortsätta betala den tidigare hyran. Det gamla kontraktet gäller tills vidare, enligt föreningens jurist Natalie Lindqvist.

– Absolut. Detta är ett ovanligt förfarande, säger hon.

Bengt Gustafsson, vd för Stena Fastigheter Göteborg AB, påpekar i ett mejl till Hem & Hyra att hyran inte har höjts i huset sedan 2005. Efter en översyn har man bedömt att den nya hyran är skälig jämfört med andra studentboenden med liknande standard.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Bolaget valde också att skriva nya kontrakt eftersom man ville undvika bilagor till de gamla kontrakten. Men Bengt Gustafsson har viss förståelse för om det kan leda till missförstånd, som till exempel att man riskerar att stå utan kontrakt om man inte skriver på det nya avtalet.

Annons

– Vi har insett att vi kunde varit ännu tydligare och kommer därför att gå ut med kompletterande information till berörda hyresgäster, skriver han till Hem & Hyra.

Hittills har ett tiotal medlemmar vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att driva sitt ärende. I ett par fall har Stena Fastigheter redan lämnat in ansökan om prövning hos hyresnämnden.

Läs också Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.