Annons

Kraftig ökning av lurade hyresgäster som tar strid mot ockerhyra i storstäderna

Nyheter Antalet andrahandshyresgäster som kräver tillbaka olaglig ockerhyra i hyresnämnden har ökat kraftigt i Stockholm och Göteborg. Bara i fjol fick 77 personer tillbaka över två miljoner kronor.
Antalet andrahandshyresgäster som kräver tillbaka olaglig ockerhyra i hyresnämnden har ökat kraftigt i Stockholm och Göteborg.
Foto: Collage András Frimmel

På den glödheta andrahandsmarknaden i landets största städer tvingas desperata bostadssökande ofta betala rejäla överhyror. Nu visar Hem & Hyras färska granskning att allt fler fall av ockerhyra når rättssalen.

Vi har begärt ut siffror från alla landets åtta hyresnämnder på hur många hyresgäster som krävt återbetalning av överhyra och fått sin sak prövad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det visar sig att antalet avgjorda mål har tredubblats hos hyresnämnden i Stockholm de senaste fem åren, från 79 till 234 i fjol.

I Göteborg har antalet avgjorda mål om återbetalning av hyra samtidigt mer än fördubblats under samma period, från 35 till 86 i fjol.

Annons

Granskningen visar också att det lönar sig att kräva sin rätt om man blir uppskörtad. Bara i fjol slog hyresnämnden fast att 77 lurade andrahandshyresgäster i de båda storstadsregionerna hade rätt att få tillbaka överhyra på 2 172 635 kronor.

Nekas bara i ett fåtal fall

Den totala pengasumman är troligen ännu större. Detta eftersom minst lika många, 78 stycken andrahandshyresgäster, gjorde upp med sina tidigare ockervärdar innan hyresnämnderna hann avgöra deras fall. Sådana förlikningar innebär oftast någon form av återbetalning.

Bara i ett fåtal fall nekade hyresnämnden till att hyresgästen skulle få tillbaka pengar för överhyra. I en del fall har ansökningarna skrivits av innan de prövats, vilket kan handla om att parterna har gjort upp i godo.

Annons

I övriga landet är den ökande trenden inte lika tydlig. Tvärtom varierar antalet mål om överhyra från år till år hos de flesta hyresnämnder, även om majoriteten av dem avgjorde fler mål i slutet av femårsperioden än i början.

Läs ocksåSmåbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Läs också Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.