Annons

Kraftig utbyggnad av projekt för hemlösa

Göteborg Lägenhet först – nykterhet sedan. Det är framgångsmodellen för Bostad först. Nu byggs verksamheten i Göteborg ut från ett dussin boende till upp mot 80 stycken.

Hem & Hyra har tidigare berättat om Bostad först-teamet i Göteborgs kommun. Efter modell från USA har man vänt upp och ner på den traditionella vägen för missbrukande hemlösa att komma tillbaka till bostadsmarknaden.

Istället för att kräva nykterhet först så får deltagaren hyra en vanlig lägenhet med andrahandskontrakt. Det är helt enkelt betydligt lättare att bli nykter om man har en riktig bostad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Metoden har visat sig framgångsrik och i höstas tog social resursförvaltning beslutet att kraftigt bygga ut verksamheten. Nu har personalstyrkan gått från fem till nitton personer och ett team har blivit tre. Teamen är tvärprofessionella, med kompetens från både vården och socialtjänsten.

– Bland annat har vi nu tre psykiatrisjuksköterskor istället för bara en. Eftersom kommunen stängt ett av sina akutboenden har personalen därifrån kommit till oss. Det är personer som känner målgruppen och tvärtom, säger Marie Hedström, metodutvecklingsansvarig.

Från att haft tolv boende hösten 2014 har nu antalet stigit till över 40. Men maxkapaciteten ligger på närmare det dubbla och varje månad flyttar två-tre nya personer in.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

– Fastighetskontoret har lovat oss ett 30-tal lägenheter om året och vi räknar med att kunna ha 70-80 boende totalt, säger Marie Hedström.

Annons

Lägenheterna ligger i helt vanliga hyreshus och är utspridda över hela Göteborg. Om den boende sköter bostaden, betalar hyran i tid och inte stör sina grannar så kan andrahandskontraktet omvandlas till ett förstahands- efter 18 månader. Några stycken har redan kommit dit. Andra är inte så intresserade utan föredrar att fortsätta bo i andra hand, enligt Marie Hedström.

Sex personer har fått flytta ut. Många av deltagarna har både problem med missbruk och psykisk ohälsa, och att klara av ett ”vanligt” liv går inte över en natt när man kanske missbrukat i 30 år.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Men vi kan se att även om inte missbruket alltid upphör helt, så minskar det. Människor lever bättre och börjar ta hand om sig. Man kanske uppsöker vården för hälsoproblem eller går till tandvården för att få hjälp med sina tänder, säger Marie Hedström.

När verksamheten når sin fulla kapacitet inom ett par år kommer den troligtvis att vara störst i Sverige.

– Stockholm har kanske fler boende, men jag tror vi har flest medarbetare. Det känns jättespännande, säger Marie Hedström.

LÄS MER:

Annons

Bostad först ett framgångsprojekt

Göteborg tar samlat grepp på hemlösheten

Fakta: Bostad först i Göteborg

Bostad först bygger på grundtanken att en egen bostad är förutsättningen för att kunna ta itu med andra problem. Genom Bostad först får den som är hemlös möjlighet att hyra en egen lägenhet i ett vanligt hyreshus i Göteborg. Ett mobilt team finns hela tiden till hands för att stötta. Personen bestämmer själv vilket stöd han eller hon behöver.

I Bostad först i Göteborg samarbetar: • Stadsdelarna i Göteborgs Stad • Fastighetskontoret • Social resursförvaltning • Förvaltnings AB Framtiden • Beroendekliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset • Stadsledningskontoret • Störningsjouren

Forskare från institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet följer arbetet.

Läs också Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter” Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.