HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krafttag för att stoppa olaglig sopdumpning

Vårgårda ”Nu får det vara nog.” Det säger Jan Thorsson, vd för Vårgårdabostäder AB. Problemet är personer som dumpar sopor vid bolagets miljöstationer. Men nu ska man ta i med hårdhandskarna.
Foto: Vårgårda Bostäder AB
Nu tar Vårgårda Bostäder krafttag mot olaglig dumpning av skräp på miljöstationerna.

De första räkningarna har redan skickats ut till sopsyndarna och fler ska det bli. De som dumpar olagligt ska få betala för sig. Man har lyckats spåra dem genom bilnummer.

Jan Thorsson säger att det är ett problem som vuxit med åren.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Vi har länge haft problem med hyresgäster som ställt sitt avlagda bohag där hushållssoporna ska vara. Det har vi bemött med tålamod och information, säger han.

Han säger att de allra flesta hyresgästerna sköter sig exemplariskt, men att några är helt omöjliga att lära. Det innebär stora kostnader för bolaget, och i förlängningen andra hyresgäster, att vissa inte sköter sig, då det kostar att köra soporna till återvinningscentralen. Dessutom måste bostadsbolaget, som företag, betala på återvinningen, något som privatpersoner inte behöver.

– Men vad värre är, säger Jan Thorsson, är när det kommer personer som inte bor hos oss och dumpar sitt avfall på våra anläggningar. Det är rent kriminellt. Det är något vi känner att vi måste få slut på.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Han säger att personer hyrt kärror för att sedan dumpa sitt avfall på Vårgårdabostäders miljöstationer. Men tack vare uppmärksamma hyresgäster har man lyckats spåra flera av dem som dumpat skräp och nu är räkningar på väg till dem. Lokaltidningen Alingsås Tidning skrev om problemet och skrev då också om att en person upptäckts när denne var i färd med att dumpa sitt avfall.

Annons

– När detta uppmärksammades hörde personen ifråga av sig till oss och skämdes som en hund. Han kom sedan och hämtade sitt skräp, berättar Jan Thorsson. Då tog vi beslut att inte polisanmäla händelsen.

Jan Thorsson säger att det är en trivselfråga att det är rent och ordning på miljöstationerna. De får inte förvandlas till olagliga soptippar.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

–Våra hyresgäster ska ha det rent och snyggt runt sina boenden, säger han.

Vårgårda har dessutom ett avtal med Ragn Sells, där alla kommuninvånare kan beställa hämtning av grovsopor vid dörren mot en kostnad på 250 kronor.

– Det är väldigt billigt och en bra service, säger Jan Thorsson. Det skulle betyda att ingen behöver dumpa skräp där det inte ska finnas.

Annons

Vårgårda bostäder planerar också att införa miljöhusvärdar, ett koncept som andra bolag infört och som visat sig vara framgångsrikt, samt fortsatt information och boskola för hyresgästerna där de får lära sig om hantering av sopor och avfall, berättar Jan Thorsson.

 

 

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.