Annons

Krav på hyreshöjningar i Överkalix och Pajala

Norrbotten ​Pajala och Överkalix allmännyttor vill höja hyrorna 2011. Pajalabostäder kräver 3,5 procent, Överkalixbostäder 2,69 procent.

​Pajalabostäder var ett av två kommunala bostadsbolag i Norrbotten som valde att inte höja hyrorna alls 2010. Det andra var Pitebo. Men till nästa år ser det annolrunda ut. Pajalabostäder kräver en hyreshöjning på 3,5 procent inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

– Eftersom räntekostnaderna var så låga förra året hade vi inget behov av att höja hyrorna men i dag nu har vi diverse prisökningar. Bara i dag fick jag veta att Vattenfall höjer nätavgifterna igen, säger Magnus Pekkari, tillförordnad vd på Pajalabostäder och tillägger att nätavgiften höjts tre gånger det senaste året.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Pajalabostäder har även tagit fram en tioårig ekonomisk plan som ska öka soliditeten som i dag ligger på blygsamma 4,7 procent.

– Det är inte någon siffra att jubla över. Skulle vi få några stora underhållskostnader ett par år i rad, då är det hej då. Vårt mål är att öka soliditeten till omkring 15 procent.

Annons

Tioårsplanen innehåller även en lista över underhåll som måste göras. Enligt Pekkari är underhållet eftersatt och Pajalabostäder skulle behöva lägga ner 1,7 miljoner kronor per år i tio år för att vara ikapp.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

– Vi har diskuterat en del med Hyresgästföreningen om det här redan, säger Magnus Pekkari.

Om Pajalabostäder får som de vill återstår att se. Hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen inleds den 26 november.

Annons

Överkalixbostäder å sin sida vill höja hyrorna till nästa år med 2,69 procent. Det är det näst lägsta kravet hittills från de norrbottniska allmännyttorna. För 2010 krävde Överkalixbostäder en hyreshöjning på 3,42 procent men fick, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen, nöja sig med 1,4.

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.
Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.