HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krävde 11 000 i månadshyra – för en tvårummare

Nyheter 3 100 kronor i månader – för möbler. Det ansåg Stockholmsvärden vara ett lämpligt påslag för sin hyresgäst. Nu fälls hon i hovrätten för ockerhyra.

Hem & Hyra skrev för knappt två veckor sedan om att hyrorna höjts kraftigt i landet till följd av nya regler för andrahandsuthyrning. En purfärsk hovrättsdom ger exempel på hur privatpersoner nu väljer att ta ut svängarna.

För att ha råd med andrahandshyran i den 60 kvadratmeter stora lägenheten i stadsdelen Enskede i Stockholm slog sig 29-åringen ihop med två andra personer.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Det tyckte lägenhetsinnehavaren var skäl nog att ta i lite extra.

Under åtta månaders tid fick de tre hyresgästerna dela på 11 000 kronor i månadshyra – trots att grundhyran för bostaden låg på drygt 6 000 kronor.

Det magstarka tillägget motiverade kvinnan med att el och kabel-tv ingick i hyran. Dessutom ansåg hon sitt möblemang vara särskilt påkostat, varför ett påslag om 3 125 kronor utgick.

Läs ocksåKvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

I vintras vände sig en av hyresgästerna till hyresnämnden, där det konstaterades att kvinnan tagit ut ockerhyra. Allt som allt borde månadshyran ha landat på 7 300 kronor, avgjorde nämnden.

Kvinnan valde förgäves att överklaga till hovrätten, då hon ansåg att hyran inte alls var för hög – om man slog ut den på tre personer. 

Hovrätten väljer dock att göra samma bedömning som hyresnämnden, och tvingar henne därmed att betala tillbaka 30 000 kronor till hyresgästerna.

Läs ocksåKastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning

Enligt uppgift till Hem & Hyra har kvinnan tidigare, under flera månaders tid, hyrt ut sin bostad för överhyra till utländska studenter.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.