Annons

Krävde 11 000 i månadshyra – för en tvårummare

Nyheter 3 100 kronor i månader – för möbler. Det ansåg Stockholmsvärden vara ett lämpligt påslag för sin hyresgäst. Nu fälls hon i hovrätten för ockerhyra.

Hem & Hyra skrev för knappt två veckor sedan om att hyrorna höjts kraftigt i landet till följd av nya regler för andrahandsuthyrning. En purfärsk hovrättsdom ger exempel på hur privatpersoner nu väljer att ta ut svängarna.

För att ha råd med andrahandshyran i den 60 kvadratmeter stora lägenheten i stadsdelen Enskede i Stockholm slog sig 29-åringen ihop med två andra personer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det tyckte lägenhetsinnehavaren var skäl nog att ta i lite extra.

Under åtta månaders tid fick de tre hyresgästerna dela på 11 000 kronor i månadshyra – trots att grundhyran för bostaden låg på drygt 6 000 kronor.

Annons

Det magstarka tillägget motiverade kvinnan med att el och kabel-tv ingick i hyran. Dessutom ansåg hon sitt möblemang vara särskilt påkostat, varför ett påslag om 3 125 kronor utgick.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

I vintras vände sig en av hyresgästerna till hyresnämnden, där det konstaterades att kvinnan tagit ut ockerhyra. Allt som allt borde månadshyran ha landat på 7 300 kronor, avgjorde nämnden.

Kvinnan valde förgäves att överklaga till hovrätten, då hon ansåg att hyran inte alls var för hög – om man slog ut den på tre personer. 

Annons

Hovrätten väljer dock att göra samma bedömning som hyresnämnden, och tvingar henne därmed att betala tillbaka 30 000 kronor till hyresgästerna.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Enligt uppgift till Hem & Hyra har kvinnan tidigare, under flera månaders tid, hyrt ut sin bostad för överhyra till utländska studenter.

Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.