Annons

Kräver folkomröstning om utförsäljningen

Örebro ​Hyresgästföreningen i Örebro startar en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om utförsäljningen av 1500 Öbo-lägenheter. - Boendet är mer än en köp och säljvara, säger Kristina Malmsten som är ledamot i Örebroföreningen.

​Örebrobostäder har flaggat för en utförsäljning av 1 500 lägenheter till en privat värd.

Annons
För att förhindra affären startar Hyresgästföreningen i Örebro en namninsamling som har som mål att låta Örebroarna rösta om affären ska bli av eller inte.
– Det är två löften som står mot varandra. Kommunalrådet Staffan Werme har lovat sina väljare att minska Öbo:s storlek och vi har lovat våra medlemmar att bevara Öbo. Våra medlemmar är fler än Wermes väljare, säger Kenneth Nilsson som är kommunikationschef på Hyresgästföreningen i Örebro.
Örebroföreningen kommer att satsa närmare 200 000 kronor på namninsamlingen.
För att ha rätt att kräva folkomröstning behövs 5000 namnunderskrifter, ett antal som föreningen tror att de kommer att slå med råge.
Under tiden som namninsamlingen pågår hoppas Hyresgästföreningen att affären läggs på is.
– Vi förutsätter att kommunen tar hänsyn till den demokratiska processen som pågår. Görs inte det visar de allt för tydligt att de värderar hyresgästernas åsikter lågt, säger Le-Roy Wentzel på Hyresgästföreningen som ska driva arbetet med folkomröstningen.
Och det är framförallt bristen på dialog som gör att föreningen nu kräver folkomröstning.
– Vi har två skäl till vårt krav att det ska folkomröstas. Dels att det i valet faktiskt inte fanns någon politisk majoritet för utförsäljning. Men huvudskälet är att ingen har talat med dem det berör. Det här är en affär som sköts helt ovanför hyresgästernas huvuden, säger Le-Roy Wentzel.
Ett av skälen till utförsäljningen är att Öbo ska få fram pengar för renovering av beståndet. Hur tycker Hyresgästföreningen att de ska göra i stället?
– För det första är jag inte alls säker på att det behövs. Vi har begärt att få se budgeten men inte fått det. Öbo är väldigt solida med 1,3 miljarder i eget kapital.
– Dessutom skulle jag vilja se den politiker som kan säga ”vi säljer din lägenhet för att vi ska ha råd att renovera grannens. Vad som händer med dig och ditt boende bryr jag mig inte om”. Det verkar väldigt cyniskt.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.