Annons

Kräver oförändrad hyra 2010

Halland ​ Oförändrade hyror under nästa år. Det kräver Hyresgästföreningen region Västra Sverige inför förhandlingarna om 2010 års hyror. Skälen är bland annat att hyran i år har höjts mer än inflationen samtidigt som många hyresgäster blivit arbetslösa och därmed fått en betydligt sämre ekonomi.

​-  Den globala ekonomiska krisen har drabbat Sverige och särskilt Göteborgsregionen, säger Göran Moberg, förhandlingschef i region Västra Sverige. Tydligaste exemplet är uppsägningarna och varslen av tusentals anställda inom fordonsindustrin och dess underleverantörer.

Annons
–   Som en konsekvens av detta har de ekonomiska villkoren för en stor grupp hyresgäster försämrats drastiskt och många fler kommer tyvärr att drabbas nästa år. Att betala hyreshöjningar med en låg a-kasseersättning eller i slutändan med socialbidrag blir därför en omöjlighet.
En annan grupp som, enligt Hyresgästföreningen, inte skulle klara en högre boendekostnad är de många pensionärer som bara har en garantipension på 7 800 kronor i månaden. Även med bostadstillägg har dessa pensionärer mindre än en tusenlapp kvar när hyra, mat och det allra nödvändigaste är betalt.
Men Hyresgästföreningen anser sig ha fler skäl för att kräva att hyrorna hålls oförändrade. Hyreshöjningarna i år blev i genomsnitt cirka tre procent i regionen. Det innebär att hyrorna höjts betydligt mer än inflationen. Samtidigt har hyresgästerna inte kunnat dra nytta av de extremt låga räntorna.
–  Många bostadsrättsinnehavare och villaägare har fått mer än 1 000 kronor i sänkt boendekostnad per månad, säger Göran Moberg. Ska hyresrätten som boendeform ha kvar sin attraktionskraft måste skillnaden i förhållande till bostadsrätts- och villaboende minska, inte öka som just nu är fallet.
Hyresgästföreningen menar också att fastighetsägarna redan fått betalt för eventuellt ökade kostnader under 2010. Ett av skälen till att föreningen gick med på hyreshöjningar i år var bland annat att man i likhet med bolagen befarade att räntorna skulle stiga kraftigt i och med krisen. Därmed fanns det stor risk för att bolagen skulle dra ner på såväl reparationer som fastighetsunderhåll.
Men så blev det inte. I stället ligger räntan på en extremt låg nivå, vilket många av bostadsföretagen kunnat dra nytta av. I stället för högre har många bolag i dag lägre räntekostnader.
–   Bostadsföretagen har alltså redan fått betalt för stigande räntekostnader efter 2010 och årets hyreshöjningar kommer mer än väl att täcka eventuellt ökade kostnader för till exempel fjärrvärme, vatten och avfall, säger Göran Moberg.
Göran Moberg betonar att kravet på oförändrad hyra är ett generellt krav.
–   Utgångspunkten är att hyrorna generellt sett ska vara oförändrade. Men vi ska fortsätta vår översyn av hyrorna i hela vår region och det kan innebära att en del får sänkta hyror och andra får en viss höjning av hyran.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.