HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kräver sänkta hyror i ytterligare tre Uppsalakvarter

Uppsala Hyresgästföreningen har vänt sig till hyresnämnden för att begära sänkta hyror i ytterligare tre nybyggda kvarter i Uppsala, med totalt över 400 lägenheter.
Kvarteret Hans och Greta, Kåbo, Uppsala
Foto: Petra Marandi Roos
Kvarteret Hans och Greta i Kåbo i Uppsala är ett av tre kvarter där Hyresgästföreningen nu jobbar för sänkta hyror.

Det började med kvarteret Åpromenaden, där hyresgäster fick rätt till kraftigt sänkta hyror genom ett banbrytande beslut i hovrätten i slutet av 2019. Ett år senare lyckades Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle förhandla fram hyressänkningar även i kvarteret Senapsfabriken, där förutsättningarna var liknande – nyproduktion med egensatta, oförhandlade, hyror (se faktaruta).

Sen dess har Hyresgästföreningen tagit sig an ytterligare tre nybyggda kvarter, som ägs av Uppsalahem och har egensatta hyror. Det handlar om 88 lägenheter i kvarteret Citrinen på Opalvägen i Stenhagen, 226 lägenheter från etapp 1 i Bäcklösa och 90 studentlägenheter i kvarteret Hans och Greta på Dag Hammarskjölds väg i Kåbo.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Hyresgästföreningen försökte först förhandla fram sänkta hyror för samtliga hyresgäster.

Isabelle Melin, förhandlare.

– Den vägen är inte stängd, men eftersom vi inte lyckats nå framgång vid förhandlingsbordet ville vi inte fördröja processen i hyresnämnden mer, säger Isabelle Melin, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Omkring 50 medlemmar i Hyresgästföreningen deltar i processen. Går det vägen i hy­res­nämnden kommer Hyresgästföreningen ta upp förhandlingarna för att sänka hyran även för övriga hyresgäster i husen.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Lika lägenhet ska ha lika hyra. Skillnaden blir att de som deltar i processen kan få en hyressänkning tidigare, säger Isabelle Melin.

Vad tror ni om era möjligheter att lyckas få till en sänkning?
– Rent krasst skulle vi inte driva den här typen av processer om vi inte trodde att vi skulle kunna nå framgång. Men exakt hur det kommer att gå kan vi inte förutspå.

Fakta: Så sätts hyrorna i nyproduktion

När nya hyreslägenheter byggs kan hyran bestämmas på tre olika sätt:

  • Förhandlad hyra: En överenskommelse mellan Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen, där man utgår ifrån bruksvärdet. Bruksvärde är det praktiska värde en lägenhet har ur hyresgästperspektiv, men det handlar inte om en enskild hyresgästs åsikter utan alla hyresgäster som kollektiv.
  • Presumtionshyra: Presumtionshyran förhandlas utifrån de faktiska produktionskostnaderna. Hyran kan inte bruksvärdesprövas de första 15 åren.
  • Egensatt hyra: Fastighetsägaren bestämmer själv en hyra. När en hyresgäst har bott sex månader i lägenheten kan hen begära att få hyran bruksvärdesprövad i hyresnämnden.
Läs också Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.