Annons

Kräver värden på pengar för sömntabletter – har 200 inspelningar av dunsar och brak

Malmö Kvinnan i Malmö hör störande ljud i huset på nätterna. Men fastighetsägaren har inte lyckats spåra källan. Nu stämmer hyresgästen Heimstaden på hyror och kostnader för medicinering.
Foto: Anders Paulsson/Pxhere

Återkommande dunsar och höga smällar. Oftast nattetid. Omöjligt att sova. Men vad har orsakat problemet? Är det ens ett problem? Nu har frågan hamnat hos Malmö tingsrätt.

På den ena sidan i ljudkonflikten står en 24-årig kvinna i centrala Malmö. Sedan i höstas har hon plågats av oväsen i hyreshuset där hon bor. Hon har sett sig tvungen att ta kontakt med läkare och äta sömntabletter för att alls kunna sova.

På den andra sidan finns ägaren Heimstaden. Bostadsbolaget har utrett ljudfrågan men inte kommit fram till vad problemet är. En koll med övriga grannar i huset har visat att det inte är någon annan som har störts av oväsen. Heimstadens bedömning har varit det inte finns oacceptabla störningar.

Tingsrätten ska granska störning

Nu har kvinnan lämnat in en stämning till tingsrätten riktad mot Heimstaden. Hon kräver tillbaka sjuttiofem procent av hyran under fyra månaders tid, knappt 20 000 kronor. Men den missnöjda hyresgästen vill även ha 599 kronor i ersättning för läkarbesök och sömntabletter.

”17 september började jag spela in störningarna med mobiltelefon. Störningarna var otroligt oregelbundna. Det kunde höras en hög smäll sedan vara tyst i 10 – 15 minuter sedan en hög smäll igen”, skriver hon till Malmö tingsrätt.

Kvinnan säger sig ha sparat 200 inspelningar av det störande ljudet, bevis som hon nu vill att tingsrätten ska ta del av. Hon säger sig ha uppmätt dunsarna till nivåer runt 56 decibel.

Hyresgästen har tidigare förgäves tagit samma fråga till hyresnämnden som lagt ner fallet eftersom domstolen inte sett något möjlighet att lösa konflikten med fastighetsägaren. Kvinnan har även polisanmält en granne för ofredande, en person som hon anser vara skyldig till oljudet. Men den förundersökningen lade polisen omedelbart ned. Enligt bedömningen var det omöjligt att gå vidare med fallet och på så sätt hitta någon som kunde vara skyldig till ett brott.

Fakta: Så mycket låter en motorsåg

motorsåg

Kan vara irriterande:

  • Prassel från löv: 10 dBA
  • Vanligt samtal: 70 dBA
  • Personbil: 70 dBA

Och här börjar det bli skadligt.

  • Motorsåg: 100 dBA
  • Jetmotor: 140 dBA
  • Gevärsskott: 150 dBA
  • Granatgevär: 170 dBA
Källa: Wikipedia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.