Annons

Krävs på 25-procentig hyreshöjning

Torshälla Svartlistade hyresvärden Dyberg fick en månad på sig att åtgärda problem i en lägenhet. Men ingenting har hänt. Dessutom krävs nu hyresgästen på en 25-procentig hyreshöjning.

Hyresgästen, som vi kan kalla Anders, hade ansökt till hyresnämnden om åtgärdsföreläggande för flera saker som behövde åtgärdas:en murken tröskel och fönsterkarm, kranar som sprutar vatten åt alla håll och trasigt badrumskakel. I juni skulle parterna ha mötts i hyresnämnden, men eftersom Dyberg lovade åtgärda bristerna inom en månad behövde sammanträdet aldrig äga rum.

Men enligt Anders har de utlovade förbättringarna gjorts halvhjärtat eller inte alls.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– De har varit här och tvättat bort mögel med tvål och vatten och spacklat över. De hoppas väl att det inte ska komma tillbaka, säger han.

Dessutom har han fått ett brev i brevlådan där hyresvärden aviserar en hyreshöjning för hans lägenhet med 25 procent från den 1 november. 

I dag betalar Anders runt 5000 kronor i månadshyra. Hyreshöjningen skulle innebära en hyra på 6580 kronor. Hyresvärden motiverar höjningen med att bruksvärdeshyran för lägenheten har varit felaktig och nu måste rättas till. 

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Dyberg uppmanar Anders att mejla tillbaka om han godtar hyreshöjningen. Om inte tänker Dyberg driva ärendet till hyresnämnden. 

– Jag har kollat runt lite, och det är ingen annan som har fått ett sådant här brev, förutom jag. Vill de ha ut den hyran får vi väl ta det i hyresnämnden, säger Anders.

Annons

Han har också informerats om att den nya hyran kommer att bli vägledande för övriga lägenheter i fastighetsbeståndet.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

– Det är ju alarmerande. Det innebär att om jag lägger mig och godtar höjningen kommer grannarna att få höjt också.

Trots allt strul med hyresvärden överväger Anders inte att flytta.

– Jag trivs bra i området, och jag står ut med att lägenheten inte är i tipptopp skick. Och lediga lägenheter växter inte på träd i Eskilstuna och Torshälla. I så fall skulle jag bo med högre hyra och bättre service, men i ett sämre område. Man får väl stångas lite med den här hyresvärden, helt enkelt, säger han.

Hem & Hyra har under torsdagseftermiddagen sökt representanter för Dyberg Fastigheter.

Annons

Läs även:

Svartlistad hyresgäst lovar åtgärda problem

Svartlistad hyresvärd dras inför hyresnämnden

Fakta: Dyberg Fastigheter

Dyberg Fastigheter har hyreslägenheter i Bettna, Köping, Sparreholm, Stockholm och Torshälla. 2013 och 2015 hamnade företaget på Hem & Hyras svarta lista över landets värsta hyresvärdar.

De kritiseras för att inte åtgärda problem inom utlovad tid och för att anlita advokat och förhala ärenden i stället för att avhjälpa fel.

Läs också Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Så vet du om bristerna i lägenheten är stora nog att åtgärdas – 60-årig kvinna fick nej

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.