Annons

Kristianstad kommun försvarar ABK:s utdelning

Kristianstad Boverkets hållning är mycket tydlig. Kristianstad kommun har otillåtet plockat ut pengar från ABK. Men kommunen tycker inte att man har gjort något fel.

Hem & Hyra publicerade i förra veckan uppgifter från Boverkets rapport om utdelning från allmännyttiga bostadsbolag. Enligt rapporten har nästan vart femte bolag delat ut mer pengar än tillåtet till sin ägare, det vill säga kommunen. Kristianstadsbyggen, ABK, är en av dem. På kommunens direktiv hade man 2010 ett upplägg med dels aktieutdelning, dels ett koncernbidrag på 1,5 miljoner varav det mesta gick tillbaka till bostadsbolaget i form av så kallat aktieägartillskott. Aktieutdelningen var helt okej enligt Boverket men inte det andra upplägget som resulterade i att kommunen plockade ut närmare 400 000 kronor för mycket. Myndigheten stödjer sig på aktiebolagslagen, nya lagen om värdeöverföring och lagen om allmännyttiga bostadsbolag.

Varför anser vissa bolag och kommuner att de inte har gjort fel?

–  Jag vet inte, men en förklaring kan vara att lagen inte är helt tydlig, säger Ingrid Birgersson vid Boverket som författat rapporten.

Jonas Rosenberg, informationsansvarig vid ABK, har i olika medier varit kritisk till Hem&Hyras artikel. Han vill dock inte närmare ge sig in i diskussionen om själva förfaringssättet när det gäller utdelningen, som beslutas av kommunen.
–  Det kan jag inte spekulera i men vi har inte haft någon anledning att ifrågasätta det, säger han.

Annons

Han reagerar mot att hyresgästerna skulle drabbas.
–  Att utdelningen annars skulle kunna ha använts till underhåll och renoveringar, så är det inte. 
Jonas Rosenberg menar att pengarna annars skulle ha försvunnit i skatt.

Den uppfattningen delas av Kristianstad kommuns ekonomidirektör Rolf Gustavsson. Han säger att upplägget med koncernbidraget är ett sätt att säkra att pengarna används i stället för att försvinna i skatt. Att lägre vinst och utdelning skulle kunna gynna hyresgästerna exempelvis om pengarna används till olika projekt vill han inte gå med på.

–  Ett bolag kan inte gå med plus minus noll, det måste finnas pengar till betalningar, som till räntor, säger han.

 

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Oavsett, är utdelningen okej när Bolagsverket säger att det inte är det?

–  Vi anser inte att vi har gjort någonting fel, vi följer de regelverk som finns. Vi har den uppfattningen att vi gör ett korrekt förfarande, säger Rolf Gustavsson.

 Det finns inga sanktioner för Boverket att sätta in mot de bolag som de anser har gjort otillåtna utdelningar.

Läs ocksåHyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"En delad bild där ena halvan visar ett porträtt på en man med grånat hår, blåa ögon och glasögon och andra halvan en tegelvägg med en skylt med texten ABK, AB Kristianstadsbyggen.
Läs också Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Så blev pisstunneln en selfiedröm Grannar spelar in varandra med mobilen: "Ibland blir det alldeles fel"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.