Annons

Kritik mot lusfri tvångs-säng

Dalarna Studenter och Hyresgästföreningen vänder sig mot att Svenska Studenthus förbjuder studenter att använda vilken säng de vill. I stället tvingas de betala för en säng mot löss.

Det var i veckan som SVT:s Tvärsnytt kunde berätta om att hyresvärden Svenska Studenthus, med bostäder i Örebro och Gävle, inte tillåter sina hyresgäster använda vilken säng de vill.

För få bukt med problemet med vägglöss och andra skadedjur som lätt drabbar lägenheter med stor omsättning, har Svenska Studenthus förbjudit hyresgästerna att använda egna sängar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I stället hänvisas de till att utöver månadshyran betala 100 kronor extra för en säng som enligt Tvärsnytt är konstruerad för att minimera risken för skadedjur, brand och allergier.

Studenterna ifrågasätter dock nyttan med kravet, eftersom de måste ha med en egen bäddmadrass och andra möbler.

Hyresgästföreningen region Mitt är ställer sig på studenternas sida och är kritiska till att Svenska Studenthus tvingar student-hyresgäster att använda en viss säng och dessutom betala extra för det.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Svenska Studenthus tog upp frågan i samband med förhandlingen om hyrorna och vi sa blankt nej till att tvinga på hyresgästerna en viss säng. Därför är hyrorna satta på premissen att lägenheterna är helt omöblerade, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region mitt i ett pressmeddelande.

Hyresgästföreningens nej till sängarna motiveras både av praktiska skäl och integritetsskäl.

– Det är det en integritetsfråga att man som hyresgäst ska ha rätt att forma sitt boende som man vill. Det är inte okej att en hyresvärd går in och styr en hyresgästs liv på det här sättet. Det här rör sig om små lägenheter där möjligheterna att möblera är tämligen begränsade redan från början. Att tvinga hyresgästerna att använda en viss typ av säng begränsning i boendet. 

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Nu tänker Hyresgästföreningen ta upp frågan om sängarna i kommande hyresförhandlingar.

Annons

Mats Berg som är presskontakt för Svenska studenthus försvarar sängen i en intervju med Tvärsnytt:

– Efter att vi har infört den här sängen har vi faktiskt varit helt befriade från det problemet så vi ser att det är en framgång med den här sängen, säger han.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.