Annons

Kritik mot utredning om framtidens hyror

Halland I går gick remisstiden ut för utredningen om allmännyttans framtid. Två halländska kommuner, Hylte och Varbergs kommun, är remissinstanser och får därmed tycka till om den statliga utredningen.

Utredningen föreslår bland annat att hyrorna i framtiden ska styras av efterfrågan på orten. Det ställer sig Hylte kommun frågande till. Utredningen föreslår också att allmännyttorna, de kommunala bostadsbolagen, ska drivas strikt affärsmässigt, det vill säga med vinst som främsta mål. Fel, tycker Hylte kommun. Idag råder en stabilitet på hyresmarknaden i Hylte och utredningens förslag om att riskerar att sätta detta ur spel, skriver kommunen i sitt remissvar. Istället föredrar man det andra alternativ som utredningen presenterar, nämligen att bostadsbolagen ska drivas efter självkostnadsprincipen, ungefär som idag.

Annons
 
Varbergs kommun menar att båda förslagen om hur de kommunala bostadsbolagen ska drivas riskerar att leda till ökad segregation mellan fattiga och rika. Kommunen vill att ett nytt alternativ tas fram, där bostadsbolagen drivs affärsmässigt men inte hindras från att ta ett socialt ansvar. Hyrorna ska sättas genom förhandlingar.
 
Samtidigt tycker Varbergs kommun att förslaget om att de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll ska tas bort är bra. Idag fungerar hyrorna i de kommunalt ägda lägenheterna som en ribba för hyrorna i de privat ägda lägenheterna, men det vill kommunen alltså ändra på. ”Kommunala och privata fastighetsägare bör ges lika villkor, vilket främjar en sund konkurrens och bidrar till att utveckla hyresrätten”, skriver kommunen i sitt svar.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Pitebo får chockhöja hyran efter segdragen tvist - men hyresgästerna ger inte upp Mattis och Pauline portades från hyresförhandlingen: ”Tycker vi har rätt till inflytande” Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.