HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kritiken: Regeringens budget saknar satsningar på bostäder

Nyheter Det talas om valfläsk i regeringens höstbudget, med stora reformer och skattesänkningar. Men något som saknas, trots en flerårig kris, är satsningar på bostäder, menar nu flera kritiker.
Foto: Regeringskansliet

Det är inte bara oppositionen som är kritisk mot regeringens budget, som presenterades på onsdagen. Trots påkostade satsningar inom flera områden lyser bostadspolitiken med sin frånvaro, tycker många kritiker.

Hyresgästföreningen ifrågasätter bristen på satsningar på billiga bostäder.

Läs ocksåSå förändras bostadsbidraget i regeringens nya budget

– Det byggs fler bostäder idag än på mycket länge, men vilka byggs det för? Människor måste kunna efterfråga och ha råd med det som byggs. Vi måste öka byggandet rejält av bostäder som vänder sig till hushåll med normala och låga inkomster. Då krävs en massiv satsning på hyresrätter människor har råd att bo i, säger Marie Linder, förbundsordförande, i ett uttalande.

Även Dagens industri pekar på samma problem med budgeten i en kommentar av privatekonomiska experten Hans Bolander:

Annons

“En viktig pusselbit som saknas är bostadspolitiken. Bostadsbristen samt uppdrivna bostadspriser är ett stort problem för många hushåll. Reformer som förbättrar rörligheten på bostadsmarkanden, ökar utbudet av hyresrätter och billiga bostadsrätter samt uppmuntrar sparande är en bristvara i solskensbudgeten”, skriver han.

Läs ocksåUtredare: Över 21 000 bostäder kan byggas på statlig mark

Allmännyttans branschorganisation Sabo utfärdar liknande kritik.

– Vi saknar en ordentlig förändring för hyresrätten, med genomgripande reformer. Det som vi i är överens om med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är en skattereform för hyresrätten så att vi får jämlika skattemässiga villkor som för bostadsrätten, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.

Annons

– Vi hade hoppats på det i och med att det fanns ett så stort reformutrymme, nu finns det åtminstone ekonomiska muskler och möjligheter för det. Men nu blev det inte så, fortsätter han.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

LÄS MER: Så förändras bostadsbidraget i regeringens budget
LÄS MER: Utredare: Över 21 000 bostäder kan byggas på statlig mark

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.