Annons

Kullan med kulan

Rättvik I fjol blev Cia Embretsen Rättviks kulturpristagare. I år flyttar hon till hyresrätt i Falun. Båda sakerna gör henne lika glad.
Cia Embretsen sätter upp en pjäs om en ljuskula till sommaren. Foto: LENA MATTSSON

Cia Embretsen har bytt skridskorna mot datorn och isen mot scengolvet. Men hon fortsätter att vara ledare. Till sommaren regisserar hon ännu en gång en av sina egna pjäser. 

Pjäsen heter Kampen om ljusbollen och handlar om älvor, eller hur?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Älvorna använder ljusbollen för att få blommorna att blomma men grundtanken med pjäsen är att utmana våra könsroller. Elvira är den modiga, Enar är rädd och piraten heter Pia. Går det som jag hoppas ska den åka på turné i sommar och spelas för familjer i folkparker och på Kulturhuset i Rättvik.

Du har skrivit musikal också och bygdespel?

– Jag skrev Stick iväg Jack till Classic Car Week och Kulla mas vilket kalas där jag inspirerades av Gärdebylåten och jag har regisserat Sågmyrakungen och drömfilten om textilindustrin i Sågmyra. Det har fungerat bra och varit uppskattat av publik och press och det ger blodad tand.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

Och du har filmat också?

– Jag har gjort en kortfilm, Mörksuggan, baserad på en gammal myt från Rättvik. Man brukade skrämma barn med Mörksuggan. Filmen handlar om en kvinna som återvänder hem för att försöka förstå hur det har påverkat hennes liv. 

Annons

Du som skrivit och regisserat så mycket, behöver du den här utbildningen du går på Högskolan i Falun, i manusskrivande?

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

– Ja, nu förstår jag varför det som blivit rätt blivit rätt och det som blivit fel blivit fel, det är jätteviktigt!

I fjol fick du Rättviks kulturstipendium, hur kändes det?

– Det kändes hedersamt och 10 000 kronor är mycket pengar för en fattig student.

Har du helt slutat med konståkningen som du jobbat mycket med tidigare?

– Jag försöker åka litet själv och lära mina pojkar men det blir inte så mycket, tiden räcker inte till.

Annons

Hur känns det nu när du ska lämna Rättvik och flytta till Falun?

– Jag ser fram emot att slippa pendla, från 45 minuter i bil till tio minuter på cykel, och att få lämna ansvaret för boendet till någon annan. Skulle kylskåpet paja så kommer ju någon och hjälper en när man hyr sin bostad, det ska bli så skönt! 

Vad har du för drömmar ?

– En långfilm vore väl inte så dumt och jag skulle vilja göra en teveserie i dåtid utifrån en serie böcker. Mer än så kan jag inte säga, kontakter är A och O i den här branschen och idéer ska man vara försiktig med att berätta om!

Fakta: Cia Embretsen

Ålder: 29 år

Bor: I bostadsrätt i Rättvik just nu men snart i hyreslägenhet i Falun. 

Aktuell: Har fått Rättviks kulturstipendium, förbereder sommarens teaterturné Kampen om ljusbollen. 

Familj: Man och två söner.

Övrigt: Hoppas kunna jobba med teaterkollo i sommar men om inte det går så blir det vårdjobb.

Läs också Hyresgästföreningen söker nya partners för sommarläger vid Vänern Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.