Annons

Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Göteborg När polisen gjorde razzia i den äldre kvinnans lägenhet fanns hon inte där. Däremot en 20-årig kille och stora mängder narkotika. De enda kvinnokläder som gick att hitta var nedpackade i resväskor på balkongen. Nu mister hyresgästen sitt kontrakt.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Det var i mars i år som polisen gjorde husrannsakan i en lägenhet i en förort till Göteborg.

I sin redogörelse beskriver polisen hur det redan i trapphuset stinker av cannabis.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En kvinna i 65-årsåldern står skriven på kontraktet till trerummaren, men av henne ser inte poliserna några spår när de kommer in. Däremot möter de en ung kille som redan har flera domar i bagaget.

Det finns två sovplatser i lägenheten, en i det ena sovrummet och den andra på golvet i vardagsrummet. Det andra sovrummet verkar enbart användas för förpackning och förvaring av narkotika.

Ica-kasse med hasch

I sovrummet finns 500 gram portionsförpackad hasch och en mindre mängd portionsförpackad cannabis. Dessutom stora mängder förpackningsmaterial.

I en Ica-kasse i vardagsrummet ligger fyra haschkakor och en oöppnad kartong Tramadol. På soffans armstöd ytterligare 50 gram portionsförpackat hasch och en karta Tramadol.

Killens namn finns på en resväska i lägenheten och han säger också att pengarna som polisen hittar tillhör honom. Manskläder i hans storlek finns i bostaden. Men de enda kvinnokläder som går att finna är nerpackade i stora resväskor ute på balkongen.

Flera skäl till uppsägning

Störningsjouren inleder en utredning och bara två veckor senare sägs den kvinnliga hyresgästen upp.

Annons

Det kommunala bostadsbolaget hävdar att hon hyrt ut i andra hand utan lov och dessutom allvarligt åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst, när hon låtit sin lägenhet användas för brottslig verksamhet.

Men kvinnan vill inte gå med på uppsägningen och därför hamnar ärendet hos hyresnämnden. Nu är det oktober och värden har ytterligare två skäl till uppsägning, eftersom kvinnan varit sen med betalningen av de två senaste hyrorna.

Sjuk i covid-19

Kvinnan hävdar att hon är oskyldig till alla anklagelser. Anledningen till att hon inte var hemma vid polisrazzian var att hon låg sjuk i covid-19 hemma hos sin son från december 2021 till mars 2022.

Kläderna hade hon packat i resväskor för att hon planerade en utlandsresa i april, som dock aldrig blev av.

Under tiden hon var sjuk lånade hon ut lägenheten. Det var hennes väninna som berättade för henne att två tonårssyskon akut behövde någonstans att bo under några dagar. Av omtanke ställde kvinnan upp.

”Chockad och ledsen”

Hyresgästen betonar inför hyresnämnden att hon är en äldre, religiös kvinna som har barn och barnbarn och tar avstånd från allt vad alkohol, tobak, knark och kriminalitet heter.

Nu känner hon sig ”chockad, ledsen och besviken” över att hennes snällhet och generositet har utnyttjats. Hon är också mycket orolig eftersom hon behöver lägenheten och inte vet var hon ska ta vägen.

Annons

Att hon varit sen med hyran beror på att henne son sköter inbetalningarna och han är mycket upptagen.

Tror inte på kvinnan

Men hyresnämnden tror inte på kvinnans förklaringar.

Att hon var på ett tillfälligt besök hos sin son och blev allvarligt sjuk i december rimmar inte med att hon redan skulle ha packat ner alla sina kläder för en resa i april.

Hon har låtit andra personer bo i lägenheten utan att på något sätt kontrollera vad som försiggick där. Att de använt bostaden som narkotikacentral har haft stora negativa effekter både för grannarna i trapphuset och för hela bostadsområdet.

Enbart den brottsliga verksamheten är skäl nog till att hyreskontraktet ska upphöra. Hyresnämnden tar därför inte ställning till den olovliga andrahandsuthyrningen eller de sena hyrorna.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Beslutet har inte överklagats och har nu vunnit laga kraft. Kvinnan måste flytta ut.

Läs också Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.