HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kyrkan betalar medlemskap till sina hyresgäster

Sandviken Svenska kyrkan i Ovansjö sålde sin prästgård förra året. Samtidigt löste man medlemskap i Hyresgästföreningen till de två hyresgästerna som ska bo kvar.

Runt om i landet tvingas många församlingar i Svenska kyrkan att sälja sina prästgårdar. Ovansjö församling i Gästrikland är inget undantag. Men församlingen är nog tämligen ensam om att samtidigt betala medlemskap i Hyresgästföreningen för sina före detta hyresgäster.

– Jag tyckte det var schyst att vi gjorde det. Det finns en länga med lägenheter som ingick i köpet och jag tänkte att det var bra med ett medlemskap i Hyresgästföreningen för hyresgästerna så att de blir företrädda på ett bra sätt i framtida förhandlingar, säger Claes-Håkan Jansson, förvaltningschef i Järbo-Ovansjös kyrkliga samfällighet.

Läs ocksåDe lär känna Sverige med nål och tråd

I ett brev till Hyresgästföreningens medlemsregister skriver förvaltningschefen att man vill lösa medlemskap under ett år för en av hyresgästerna och överta betalningen för den som redan själv löst medlemskap.

– En av hyresgästerna har hyrt av oss i över 20 år och den andra kortare tid och jag tycker det känns bra att vi tar litet ansvar för dem i fortsättningen också. Därför var ett medlemsskap i Hyresgästföreningen en bra grej. Nu vet vi att de inte står ensamma om de skulle bli oense med sina nya hyresvärd om något, säger Claes-Håkan Jansson.

Läs också Coronavirus stoppar värvare – föreningen tappar medlemmar Hyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann Hyresgästföreningen om höjt bostadsbidrag: "Inte tillräckligt" Hyresgästföreningen: "Pitebo planerar chockhöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.