HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Låg höjning i Askersund

Askersund Hyrorna hos Askersundsbostäder är klara. Hyran höjs med 0,65 procent från och med årsskiftet.

Askersundsbostäder och Hyresgästföreningen har enats om hyror för nästa år.

Höjningen blir 0,65 procent från och med den 1 januari 2017. Det motsvarar en höjning på 32,50 kronor per månad för den som i dag har en hyra på 5000 kronor.

Läs ocksåHyresklart i Halmstad efter konflikt

– Det är en rimlig nivå ett sådant här år med det låga ränteläget som råder. Visst hade vi gärna plockat bort några tiondelar till, men det finns trots allt en del driftskostnader som ökar så det får vara okej. Dessutom är vi överens om ett system för underhållet, vilket vi också tror är viktigt för hyresgästerna, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande. 

En viktig del av överenskommelsen är att hyresgästerna i Askersundsbostäder från och med 2018 kommer att ha rätt till underhåll i sin lägenhet om en tillräckligt lång tidsperiod har gått. 2017 blir så ett omställningsår. Underhållssystemet omfattar ommålning och tapetsering, golvbyte och byte av vitvaror efter ett bestämt tidsintervall. Det kommer att finnas möjlighet att tacka nej för de hyresgäster som inte vill ha underhåll.

– Det stärker hyresgästernas situation när vi har en överenskommelse om att de har rätt till underhåll efter en viss tidsperiod och det är bra. Det blir också ett mer rättvist system. En rimlig hyreshöjning är viktig för oss men också att förhandlingarna bidrar till att förbättra boendevillkoren för hyresgästerna, säger Jonas Gabrielsson. 

Läs ocksåMusik mot bostadsbrist
Läs också Bostadsforskning får stipendier från Hyresgästföreningen Hyreskonflikt i Halmstad – tusentals väntar på hyreshöjning Hyresgästföreningen växer med 600 medlemmar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.