Annons

Låga hyror blev oväntat höga

Visby Gotlandshems nya hyreshus i kvarteret Adjutanten skulle bli ett billigt boende. Men hyrorna blir i stället lika höga som bolagets radhus på Galgberget, skriver Gotlands Allehanda.

Bygget av de 84 lägenheterna i kvarteret Adjutanten i Visby är i full gång och till hösten nästa år beräknas de första hyresgästerna kunna flytta in ett av de tre hyreshusen. Enligt Gotlandshem har ambitionen varit att hålla nere byggkostnaderna och hyrorna skulle bli lägre än de andra bostäder som bolaget byggt den senaste tiden.

Men trots detta blir hyrorna för de nya lågprisbostäderna lika höga som radhusen i Trilobiten på Galgberget. Kvadratmeterhyran i Trilobiten låg under 2013 på 1 451 kronor och i Adjutanten väntas den bli nästan exakt samma, 1 440 kronor, rapporterar Gotlands Allehanda.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Men Adjutantens lägenheter är mindre till ytan vilket ger lägre månadshyra. Vi har valt att krympa ytan och bygga mer kompakt. Husen är mer effektivt byggda, säger Staffan Thurgren, vd för Gotlandshem, till tidningen.

Annons

För att försöka hålla nere byggkostnaderna tittade Gotlandshem på nybyggda fyravåningshus i Halmstad som byggts som kombohus, ett koncept som tagits fram av allmännyttans intresseorganisation Sabo. Genom att använda kombohusen som jämförelse skulle bolaget försöka pressa kostnaderna. Men trots försöket är husen i Halmstad billigare, närmare sagt 117 kronor i lägre kvadratmeterhyra än Adjutanten eller 8 190 kronor mindre per år för en lägenhet på 70 kvadrat, rapporterar Gotlands Allehanda.

– Vad det beror på kan jag inte säga eftersom jag inte vet vad de har haft för förutsättningar. Jag vet inte vad de har haft för produktionskostnad eller vad de har betalat för marken. Så det är svårt att jämföra. Det är enkellt att se skillnaden, men vad beror den på? säger Staffan Thurgren till tidningen.

Annons
Läs ocksåGotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästernaGotlandshems hus i Gråbo
Läs också Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss Gotlandshems vd avgår efter kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.