Annons

Lägenheten kapades i månader – kvinna flyttade in och bytte lås utan värdens vetskap

Karlskrona En kvinna i 35-årsåldern ska genom att använda sig av en annan kvinnas identitet ha lyckats få tag på nycklarna till en lägenhet i Karlskrona. Under flera månader bodde hon i lägenheten och under denna tid byttes även låsen ut utan hyresvärdens vetskap. Bluffen avslöjades av en slump.
Foto: Gry Ellebjerg

I slutet av 2021 blev hyresvärden kontaktad av en kvinna som ville hyra en lägenhet i Karlskrona. Hon kontaktade hyresvärdens fru via en annons på Blocket. Eftersom det var frun som vid detta tillfälle var ansvarig för uthyrningarna av lägenheterna.

Uppgav en annan kvinnas namn och personnummer

Kvinnan uppgav en annan persons namn och utgav sig för att arbeta som narkossköterska och revisor. Hon framstod vid första anblicken som en bra kandidat. Men på grund av en hög arbetsbelastning hos hyresvärden drog uthyrningen ut på tiden. Kvinnan blev då mycket otålig varpå frun fick en dålig känsla som gjorde att hon inte längre var intresserad av att ha henne som hyresgäst. Lägenheten hyrdes därefter (enligt hyresvärden) inte heller ut till någon annan.

Trots det kontaktade kvinnan (fortfarande under falskt namn) hyresvärdens fastighetsägare (som även är hans bror) och lyckades trots avsaknaden av ett hyresavtal få tag på nycklarna till lägenheten. Kvinnan flyttade in i lägenheten och bytte även ut låset. Men enligt hyresvärden betalades aldrig någon hyra. Enligt uppgifter ska hyresvärden under dessa månader ha trott att lägenheten stod tom.

Annons

Grannarna avslöjade bluffen

Den 5 april 2022 kontaktade hyresgästerna i lägenheten under den kapade lägenheten fastighetsägaren eftersom det läckte ner vatten från våningen ovanför. När hyresvärden kom dit upptäckte han att hans huvudnyckel inte längre passade i låset och ingen öppnade när han knackade på. Värden tillkallade då både polis och låssmed. När de öppnade dörren så fann de kvinnan där inne tillsammans med en man som också ska ha bott i lägenheten. Eftersom inget hyreskontrakt fanns avhystes de direkt.

Kvinnan och mannen kontaktade därefter Hyresgästföreningen och visade för dem upp ett förfalskat hyresavtal varpå de åter tog lägenheten i besittning och än en gång bytte ut låset. Ett avtal som enligt polisens utredning är en förfalskning som manipulerats för att se äkta ut. Den 12 april kallades så polisen åter till platsen för att avhysa lägenhetsockupanterna på nytt.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Kvinnan döms till fem månaders fängelse

I en omfattande dom dömer Blekinge tingsrätt nu kvinnan till fem månaders fängelse för egenmäktigt förfarande, missbruk av handling, narkotikabrott, olaga intrång, ringa narkotikabrott och nio olika fall av olovlig identitetsanvändning. Kvinnan döms även till att betala skadestånd på drygt 20 000 kronor.

Läs också Så mycket höjs hyran i Blekinge 2020 Färre vräks i landet men fler i Blekinge Full fart på hyresförhandlingar i Blekinge Hyresgästföreningens husbilsturné landar i Blekinge Tuff bostadssituation för studenter i Blekinge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.