Annons

Tuff bostadssituation för studenter i Blekinge

Blekinge Studentkåren på Blekinge Tekniska Högskola försöker just nu hantera bostadskaoset inför höstterminen. – De flesta som kontaktar oss är utländska studenter, säger Albin Nilsson, vice kårordförande.

En färsk rapport från Studentbostadsföretagen visar att bostadssituationen för studenter i Karlskrona är fortsatt tuff. På Studentkåren försöker man hjälpa desperata blivande studenter. Samtidigt hoppas kåren att föregående års satsning ska ge frukt den här terminen. Då påbörjade Karskrona kommun ett samarbete med Karlskronahem och studentkåren för att få fler kommuninvånare att hyra ut rum till studenter. Man skickade ut informationsblad och startade en Facebookgrupp. Genom dessa kanaler försökte kåren nå invånare som hade rum eller stuga att hyra ut. Kåren kopplade sedan samman de med studenter i behov av bostad.

– Vi är ett ungt lärosäte. Det innebär att Karlskrona och karlskroniterna inte har någon vana eller tradition av att hyra ut rum till studenter, säger Liliann Bjernström Lidén, utvecklingsstrateg på kommunledningsförvaltningen till Blekinge Läns tidning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

När oroliga studenter ringer studentkåren, kan de inte göra mer än att hänvisa dem till fastighetsförmedlarna och sin facebookssida som kopplar samman dem med privata uthyrare. Studentfartyget som ligger vid Hattholmen är redan fullbokat. Studentbåten har 60 studentboenden som renoverades och öppnade i fjol. Christian Carlsson, ansvarig för fartyget, har redan börjat ta emot studenter.

Annons

– Jag får dagligen samtal från studenter som vi tvingas säga nej till. Det känns trist.

Trots den nuvarande situationen, ser kåren ljus på framtiden. Karlskronahem har nämligen fått i uppdrag att bygga 400 studentbostäder. Några av de ombyggnadsprojekt som fått bygglov för studentlägenheter är Saltövägen, Stumholmen, Fortifikationsgatan och Amiralitetstorget/ Vallgatan. Dessutom bygger Karlskronahem bostäder på Gräsvik som ska stå klara tidigast våren 2018.

Annons
Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.