Annons

Läget avgörande för kötiden för lägenhet i Västerbotten

Västerbotten Västerbottens populäraste lägenheter ligger centralt. Hem & Hyra har undersökt hur länge du måste köa för att få flytta in i drömlägenheten.
Foto: AnnaKarin Drugge
, , , , ,

Hem och Hyra skickade ut tre frågor till de tolv största kommunala bostadsbolagen i Norr- och Västerbotten. Var är det längst kötid just nu? Hur länge får man köa för att få en lägenhet där?

Bostadsbolagen fick även beskriva vad som utmärkte de lägenheter som det är längst kötid till. Läget är det mest avgörande, lägenheter i centrum har de längsta kötiderna, men faktorer som hiss och markplan spelar också in.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Köa får du göra hos så gott som alla de tolv bolagen om du vill flytta in i de populäraste lägenheterna. De längsta kötiderna är upp emot tio år. Det har du på Hamnplan i Piteå och i centrala Umeå. Men även om du bor i inlandskommunerna, där trycket på lägenheter kanske inte är lika stort, måste du köa för drömlägenheten. 

Familjen Nordlund bor i ett av AB Bostadens populäraste hyreshus. Deras fyra på Östra Norrlandsgatan har ett perfekt läge. Den ligger mitt emellan universitetet, där Christer arbetar, och centrum där Clara har sitt jobb. Till barnens förskolor är det heller inte långt.

– Läget var avgörande för oss och det är en fin lägenhet. Vi har balkong i söderläge, öppen spis och Leonard har kompisen i huset bredvid, säger Christer.

Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Lekparker i närheten och ett väl fungerande, aktivt, kvartersråd är också saker som familjen värdesätter.

De minns inte hur länge de stod i bostadskön, men tror att de hade förtur efter att ha bott hos AB Bostaden i många år.

– Vi var i alla fall femma i kön till just den här lägenheten, men när det var visning var det bara vi som kom, berättar Clara.

Läs ocksåFängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad"Utsidan av en port i tegelhus.

Nyligen flyttade det in en ny hyresgäst i en tvåa i samma hus. Hon hade stått i kö i 14 år.

Annons

Trevåningsfastigheten på Östra Norrlandsgatan är från 50-talet och saknar hiss.

Här är hela listan på de populäraste adresserna i Norr- och Västerbotten:

AB Bostaden
Östra Norrlandsgatan och Pilgatan i centrala Umeå. Här är läget det mest avgörande. Bostadskön måste du stå i mellan åtta och tio år.

Arvidsjaurhem
Nygatan 26. Nära till centrum, det finns hiss, tvättstuga på varje våningsplan. Lägenheterna har öppen planlösning. Kötid: cirka två år.

Bodenbo
Kvarteret Blåsippan på Garvaregatan, Björknäsvägen och Brogatan. Kötid: tre till sex år för en tvåa.

Kalixbo
Kyrkogatan 5 och 7. Högt beläget med fin utsikt över Kalixälven. Kötid cirka sex år.

Kirunabostäder
Lägenheter i centrum där det finns hiss, tex NSD-huset. Här är det oftast mellan sex och sju års kötid, kan ibland vara längre.

Lulebo
Lulebo meddelar att de inte för statistik över kötider och att de därför inte vet vilka adresser som är populärast hos dem.

Annons

Lyckselebostäder
Nybruksgatan 5 – 8 och Skolgatan 3 ligger centralt. Kötiden här varierar från cirka tre månader till fem år beroende på lägenhetstyp.

Malåbostaden
Nyrenoverade hyreshusen på Furugatan. Här har alla egen ingång och det finns hiss.

Pitebo
Hamnplan är mest attraktivt. Oftast upp till tio års kötid. Bra hyresnivå, centralt, nära vatten och de flesta av husen har hiss.

Skebo
Hägglundsgatan, centralt men inte mitt i smeten med relativt låga hyror. Cirka sex års kötid.

Topbostäder
Kvarteret Domherren är mycket populärt. Centralt, lugnt, nära Vassaraälven och promenadstråk. Kötid: oklart.

Åselehus
Hallonstigen. Alla lägenheter ligger i markplan och det är nära till skog och elljusspår. Kötiden är som regel flera år.

Läs också Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.