Annons

Landstingsbostäder vill höja hyran

Östersund LABO, Landstingsbostäder i Jämtland AB, vill se en hyreshöjning med 1,2 procent från 1 april 2016. Syftet är att man vill närma sig Östersundshems hyresnivåer.

Landstingsbostäder i Jämtland AB vill höja hyresgästernas hyror med 1,2 procent från 1 april 2016.

Man har därför kontaktat Hyresgästföreningen för att förhandla om saken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I yrkandet från LABO, undertecknat Mona Olofsson, står det bland annat att det ”grundar sig på bolagets bruksvärdeshyror i jämförelse med Östersundshems hyresnivåer/bruksvärdeshyror.”

Annons

Vilket betyder, enligt Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl, att det främsta syftet med att höja hyrorna är att man vill närma sig Östersundshems hyresnivåer.

– Men utifrån mitt sätt att se på årets förhandlingar så handlar en hyreshöjning om att täcka upp för kostnadsökningar. Sen håller vi på med en gemensam översyn på alla hyror i Östersund likt det system man har i Umeå med en systematisk hyressättningsmodell, och förhoppningsvis ska Landstingsbostäder vara med där. Och då när vi är överens om vad som skall värderas, så kommer hyror som är felaktiga att rättas till över tid, säger Hasse Dahl.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Enligt LABO:s yrkande så skulle snitthyran bli 10 kronor mer per kvadrat om hyrorna höjdes med 1,2 procent. ”Jämfört med Östersundshems hyresnivå som ligger i snitt på 879 kr/kvm efter 2016 års förhandling”.

Annons

Något datum för när hyresförhandlingarna startar är ännu inte satt, men kommer troligen att börja inom kort.

Läs också Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt" Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent Fastighetsägarna Stockholm vill höja med 3,5 procent Krav på höjda hyror i Götene och Lidköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.