Annons

Lång dags färd mot ny hyra i Vänersborg

Vänersborg Vänersborgsbostäder höjer hyran med i genomsnitt 1,26 procent. Men det krävdes frånträdda förhandlingar både lokalt och centralt innan beslut togs av hyresmarknadskommittén.

Det blev segdragna hyresförhandlingar mellan Vänersborgsbostäder och Hyresgästföreningen när det gäller 2015-års hyresnivå. Onödigt segdragna tycker Siv Fransson, Hyresgästföreningens förhandlare.

– Vi är inte helt missnöjda, höjningen ligger i nivå med övriga bolag i regionen. Tråkigt bara att vi inte kunde enas direkt vid de lokala förhandlingarna. Det är dumt att ta vägen över Stockholm, och två gånger dessutom, säger hon. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna inleddes redan före jul i fjol. Men eftersom bolaget ganska omgående valde att frånträda förhandlingarna och det inte hjälpte att föra upp dem på central nivå blev det, slutligen, Hyresmarknadskommittén (HMK) som fick ta beslutet. HMK är en kommitté med representanter från både Sveriges allmänyttiga bolag, Sabo, och Hyresgästföreningen. Ett av HMK:s uppdrag är att träda in och pröva tvister när de båda parterna inte lyckats komma överens. 

Annons

Uppgörelsen innebär att en hyresgäst som tidigare betalat 4 700 kronor för en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter får en ökad hyra på 49 kronor i månaden, eller 588 kronor per år.

Är du nyfiken på hur hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och övriga kommunala bostadsbolag i region BohusÄlvsborg-Skaraborg slutade hittar du en lista här

Annons
Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

 

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Nya härbärget - ett steg närmare ett lite mer ordnat liv Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.