Annons

Länsstyrelsen slår larm om bostadskris i ny rapport

Malmö Bristen på hyresrätter är akut, och det byggs bara drygt hälften så mycket som befolkningsökningen i Skåne kräver. Det visar en färsk rapport från Länsstyrelsen.

Enligt Länsstyrelsens prognos behövs det cirka 7 000 nya bostäder per år i Skåne för att möta befolkningsökningen- men de senaste fem åren har det bara byggts i genomsnitt 3 600 bostäder varje år. 

Rapporten som presenterades under fredagens konferens Skånskt Bostadsforum på Malmö Live visar tydligt att dagens situation med bostadsbrist beror på för lågt bostadsbyggande under lång tid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Länsstyrelsen i Skåne har analyserat de skånska kommunernas förmåga att förse medborgarna med bostäder fram till år 2030, berättar länsarkitekt Elisabeth Weber när hon presenterade resultat ur rapporten tillsammans med Gunvor Landqvist, enhetschef för social hållbarhet på Länsstyrelsen i Skåne.
–  Bostadsbyggandet har ökat under de senaste fem åren, men frågan är om det är tillräckligt. Varje år som vi inte bygger tillräckligt byggs skulden på. Det kommer att behövas mycket samverkan av många aktörer för att lösa detta, säger Elisabeth Weber.

I dag finns 600 000 bostäder i Skåne, av dessa är 228 015 hyresrätter. Författarnas rapport visar att det mellan åren 2010 och 2014 byggdes totalt 17 983 bostäder i småhus och flerbostadshus i Skåne, i genomsnitt 3 600 bostäder årligen.

De konstaterar att bristen på hyrerätter är fortsatt akut i Skåne, och att gapet mellan efterfrågan och utbud ser ut att öka, inte minst beror det på en oväntat stor befolkningsökning och ett byggande som inte motsvarat denna ökning över tid. 

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Men när det väl byggs i Skåne är det de små lokala byggarna som går i täten med byggandet.

–  Det vi sett är att det ofta är de allmännyttiga bolagen som går före och visar att det går att bygga, säger Gunvor Landqvist.

Rapportförfattarna Hanna Sahlström Negash och Moa Paulin konstaterar att behovet av bostäder troligtvis är ännu högre än det som går att räkna fram med den aktuella prognosen. Skånes befolkning kan öka från nuvarande cirka 1,2 miljoner till drygt 1,5 miljoner invånare år 2030, men då har man inte räknat med den stora flyktingström som nådde Skåne under hösten. Och hur flyktingströmmarna påverkas av de nya skärpningarna i migrationspolitiken vet ingen, konstaterar de. 

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

– Men det är helt klart så att prognosen kan komma att skrivas upp ytterligare. Det behov vi vet med säkerhet, 7 000 nya bostäder per år, är lågt räknat, säger Hanna Sahlström Negash.

Anneli Philipson är chef för bostadspolitik och kommunikation i Hyresgästföreningen och konstaterar att det är tydligt att den rådande bostadsbristen övergått i en konstant bostadskris.

Annons

– Ingen borde vara förvånad, i så många år har det byggts alldeles för lite. Det som saknas är en nationell bostadspolitik med mål som utgår från allas rätt till bostad, säger Anneli Philipson.

Det behövs 7 000 bostäder årligen enligt Länsstyrelsens senaste rapport. Blir du oroad av siffrorna?  
– Ja, med den förda politiken finns det inte tillräckligt med lösningar. Regeringen måste ha högre ambitioner än så här, säger Anneli Philipson.

Artikeln har uppdaterats.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.