Annons

Lät bli att larma om läcka – vatten rann in till grannar

Malmö Ett amatörmässigt lagat avloppsrör under diskbänken orsakade omfattande skador i hela huset. Nu tvingas en av hyresgästerna att flytta.
Foto: Hyresnämnden

Vattnet rann genom huset, uppifrån och hela vägen ner till källaren. På vägen skadades flera lägenheter och de boende slog larm till hyresvärden. Men det tog nästan en månad innan fastighetsägaren Victoria Park lyckades få kontakt med kvinnan som bodde i lägenheten där vattnet kom från och komma in i bostaden och inspektera. Där upptäcktes källan till allt – ett läckande avloppsrör under diskbänken, amatörmässigt lagat med påkladdat silikon.

Enligt hyresvärden blev vattenskadorna i fastigheten ”omfattande” och nu tvingas kvinnan att flytta efter uppsägning av hyreskontraktet och ett beslut i hyresnämnden. Ägaren och domstolen anser att hon inte har skött sina plikter som hyresgäst eftersom hon aldrig larmat om det läckande avloppsröret.

Kvinnan har berättat i domstolen om vatten som skadat golvet, något som skulle ha uppstått då hon befunnit sig utomlands. Hyresnämnden menar att det alls inte gått att bevisa att hon agerat på skadan och tolkar det som att hon ”åsidosatt sin vårdplikt”. Nu måste hon flytta.

Läs mer: Det här får du fixa på egen hand

Vattenskador kan bli dyra och man ska vara försiktig med ingrepp som rör vatten i en lägenhet. En man som bodde i en hyresrätt på Nydala i Malmö dömdes exempelvis i fjor till att betala 200 000 kronor till MKB. Han hade på egen hand renoverat sitt badrum. Detta ledde senare omfattande vattenskador, i ombyggnationen hade han skadat en golvbrunn så att den inte längre gick att rensa när det blev stopp.

Fakta: Se upp för vattenskador

Diskmaskiner och tätskikt som läcker. Översvämmade golvbrunnar och regn som sipprar in. Vatten är inte riskfritt.

Förutom att ligga steget före är det viktigt att agera snabbt vid fuktskada. Du är skyldig att meddela värden direkt. Har du orsakat en vattenskada själv genom vårdslöshet kan du bli ersättningsskyldig.

Läs mer här: Se upp för vattenskador


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.