Annons

”Låt inte D. Carnegie bygga nytt i Järva”

Järva Hyresgästföreningen har skrivit till Stockholms stad med uppmaningen att inte låta bostadsbolaget D. Carnegie bygga hyreshus i Tensta. Exploateringsnämnden har ärendet på sitt bord på torsdag.
När brandförsvaret skulle vädra ut rök vid en källarbrand på Lättingebacken var hälften av rökluckorna ur funktion. Den här har inte testats sedan 2009.
Foto: Cecilia Landmark
När brandförsvaret skulle vädra ut rök vid en källarbrand på Lättingebacken var hälften av rökluckorna ur funktion. Den här har inte testats sedan 2009.

D. Carnegie sköter sina hyreshus så illa, enligt Hyresgästföreningen, att föreningen vänt sig till Stockholms stad. Om bolaget ska bygga ett nytt hyreshus på sin mark i Tensta bör staden ställa en rad krav på bolaget, kräver Hyresgästföreningen.

I skrivelsen pekar Hyresgästföreningen på att ventilationen inte är godkänd i D. Carnegies lägenheter, det finns problem med höga radonhalter, varmvattnet är för kallt och brandskyddet brister. Efter ett möte mellan bland annat bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh och Hyresgästföreningens representanter bad staden om en specificering av synpunkterna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det här är absolut inte vanligt, det är en helt unik åtgärd att vi säger nej till en hyresvärd som vill uppföra fler hyresrätter. Det gör vi därför att de inte klarar av att förvalta sina befintliga bostäder i dag, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

D. Carnegie är Storstockholms största privata hyresvärd, med 11 500 hyreslägenheter. Totalt har Hyresgästföreningen haft 1 200 ärenden sedan 2015. Bara i Järvaområdet finns 23 ärenden per 100 medlemmar i D. Carnegies bestånd. Det är betydligt fler än samtliga andra hyresvärdar i området.

Annons

– Nu ställer vi krav på att de ska åtgärda bristerna omgående. Men det här är ett mer omfattande problem. De återkopplar inte till hyresgäster i enskilda ärenden, de hämtar inte ens ut de rekommenderade brev vi skickar till dem, säger Bengt Öhman.

Läs ocksåAkelius säljer 1 420 lägenheter till D.Carnegie

I Tensta vill D. Carnegie bygga 150 lägenheter i tre 5-7 våningshus på en befintlig parkering. De har tidigare fått två markanvisningar på 230 respektive 140 lägenheter i Husby.

D. Carnegies kommunikationschef Björn Sundberg kommenterar i ett mejl

Annons

– Just de behov som nämns från Hyresgästföreningen är vi medvetna om och är åtgärdat sedan tidigare eller under åtgärdande. Vi tar vårt arbete med underhåll av fastigheter på stort allvar och har hyresgästerna i fokus, och har därför kontaktat Hyresgästföreningen för att reda ut frågetecken om detta.

Läs ocksåD.Carnegie sätter egna hyror vid upprustning
Läs också Hyresgästföreningen säger upp avtal om konceptrenoveringar Paula tvingas leva med kackerlackorna Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.