Annons

Lättare få lägenhet med försörjningsstöd

Tomelilla Kommunen uppmanar kommunala Österlenhem att underlätta för personer med försörjningsstöd att få ett förstahandskontrakt.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Förra året kartlade Hem & Hyra uthyrningsreglerna hos landets alla kommunala bostadsbolag. Österlenhem i Tomelilla var ett av de bolag som enbart ibland godkände försörjningsstöd som inkomst för att få ett förstahandskontrakt. Det behövdes någon som gick i borgen och det kunde också dröja innan hyresgästens kontrakt övergick från andra hand till ett efterlängtad förstahandskontrakt. Upp till ett år av ”skötsamhet” krävdes för att kunna ta över hyreskontraktet själv. Efter en motion från Socialdemokraterna, som antagits av kommunfullmäktige, ändras nu reglerna i den skånska kommunen på Österlen. Försörjningsstöd ska vara en godkänd inkomst för att kunna få ett eget hyreskontrakt, är uppmaningen från en majoritet i kommunfullmäktige till Österlenhem. Det rapporterar tidningen Ystads Allehanda idag.

– Varför säger man nej till kontrakt? Då blir vissa andra klassens medborgare. Det är pinsamt, så vi yrkar bifall till motionen, sa Sara Anheden (S) under debatten i fullmäktige, uppger Ystads Allehanda.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

S, SD och SPI stod bakom motionen medan MP avstod från att rösta.

Annons
Läs också Karta: Se värdarnas krav i din kommun Se vilka värdar som säger nej till bidrag Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.