HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lättare få lägenhet med försörjningsstöd

Tomelilla Kommunen uppmanar kommunala Österlenhem att underlätta för personer med försörjningsstöd att få ett förstahandskontrakt.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Förra året kartlade Hem & Hyra uthyrningsreglerna hos landets alla kommunala bostadsbolag. Österlenhem i Tomelilla var ett av de bolag som enbart ibland godkände försörjningsstöd som inkomst för att få ett förstahandskontrakt. Det behövdes någon som gick i borgen och det kunde också dröja innan hyresgästens kontrakt övergick från andra hand till ett efterlängtad förstahandskontrakt. Upp till ett år av ”skötsamhet” krävdes för att kunna ta över hyreskontraktet själv. Efter en motion från Socialdemokraterna, som antagits av kommunfullmäktige, ändras nu reglerna i den skånska kommunen på Österlen. Försörjningsstöd ska vara en godkänd inkomst för att kunna få ett eget hyreskontrakt, är uppmaningen från en majoritet i kommunfullmäktige till Österlenhem. Det rapporterar tidningen Ystads Allehanda idag.

– Varför säger man nej till kontrakt? Då blir vissa andra klassens medborgare. Det är pinsamt, så vi yrkar bifall till motionen, sa Sara Anheden (S) under debatten i fullmäktige, uppger Ystads Allehanda.

Läs ocksåKarta: Se värdarnas krav i din kommun

S, SD och SPI stod bakom motionen medan MP avstod från att rösta.

Läs också Se vilka värdar som säger nej till bidrag Unik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning? Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.