Annons

Lättnad och oro inför försäljning

Gotland På måndag ska Gotlandshems försäljning tas upp för slutligt beslut i regionfullmäktige. Planen att sälja de 923 lägenheterna till tre nya ägare möter både lättnad och oro hos hyresgästerna.

– Jag hoppas det blir bra, men jag känner fortfarande en osäkerhet. Det känns inte lika tryggt med en privat hyresvärd. Vad händer med hyrorna när husen behöver renoveras, frågar sig Josefin Aspendal, som bor i kvarteret Bogen i Visby som Gotlandshem tänker sälja till nya ägare.

Det var i våras som Gotlandshem berättade att en femtedel av fastighetsbeståndet, drygt 900 lägenheter, ska läggas ut till försäljning. Ett tiotal anbud kom in och i slutet av oktober blev det klart vilka tre bolag som valts ut för att skriva kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Visby säljs kvarteren Stäven och Bogen med 884 lägenheter till det nybildade Kuststaden Ö-bostäder. I När säljs 16 radhuslägeheter till Fastighet i När och i Havdhem blir Havdhem Värme ägare till 23 lägenheter.

Köpekontrakten ska tas upp för godkännande i regionfullmäktige på måndag den 18 december. Går affären igenom, vilket mycket pekar på, får Gotlandshem in totalt 617 miljoner kronor. Pengar som enligt bolaget behövs för att finansiera fortsatt nyproduktion och renoveringar.

– Det ligger lite i överkanten av det vi hade beräknat att få in. Jag känner mig nöjd och trygg med det här beskedet, säger Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem.

Annons
Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

De tre utpekade köparna har gett en samstämmig bild om vad de tänker göra med sina nya fastigheter.

– Det blir inga lyxrenoveringar eller bostadsrättsombildningar. Vårt mål är att fortsätta förvalta och underhålla området på samma sätt som Gotlandshem har gjort, säger Magnus Johansson, vd på Kuststaden Ö-bostäder.

Bland de berörda hyresgästerna har det funnits en oro om vad som ska hända vid en försäljning. Men i När kände hyresgästen Marina Segerheden en lättnad när det blev klart vem som ska köpa hennes område.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Det känns jättebra. Det är ett lokalt bolag som är måna om sitt rykte här på bygden. Vi springer på dem i affären, så de vågar nog inget annat än att sköta sig, säger Marina Segerheden.

Annons

Hyresgästföreningen har ställt sig positiv till försäljningen, som de hoppas ska sätta fart på bostadsbyggandet på Gotland.

– Jag hoppas att det kommer leda till att det byggs nya bostäder och att man rustar upp på ett klokt sätt i dialog med sina hyresgäster, säger Björn Johansson, regionordförande i Hyresgästföreningen

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.