Annons

Linköpingspar kräver att få tillbaka hyra – sägs upp

Linköping Ett Linköpingspar kräver att få tillbaka pengar eftersom de anser att de betalar för hög hyra. När de hotade med att vända sig till hyresnämnden sades hyreskontraktet upp.

Paret hyr en lägenhet i centrala Linköping i andra hand sedan 1 september 2017. Av en slump fick de se förstahandshyresgästens hyresavi och upptäckte då att hon betalar 4 347 kronor i månaden för lägenheten på 53 kvadratmeter, exklusive parkering. Detta samtidigt som de själva betalar 6 000 kronor i månaden till kvinnan, i enlighet med det hyreskontrakt som upprättats mellan parterna. I den hyran ingår parkering men, enligt andrahandshyresgästerna, inte andra kostnader som till exempel el, hemförsäkring och internetuppkoppling utan det står paret för själva.

Enligt hyreslagen får den som hyr ut sin lägenhet i andra hand normalt sett inte ta ut en högre hyra än vad han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad brukar ett påslag på upp till 10-15 procent accepteras vid prövning i hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Linköpingsparet tog upp detta med sin hyresvärd, som föreslog en sänkning av hyran till 5 500 kronor i månaden. Men paret nöjde sig inte med det utan förklarade att man planerade att vända sig till hyresnämnden. Då valde kvinnan att säga upp parets hyreskontrakt.

Annons

Paret har nu lämnat in en ansökan om återbetalning av hyra till hyresnämnden.

I ett yttrande till nämnden skriver kvinnan som har förstahandskontraktet att paret fick lägenheten för 6 000 kronor i månaden trots att andra intresserade erbjöd sig att betala mer. Hon anger flera skäl till varför hon tar ut en högre hyra än den hon själv betalar, bland annat att paret erbjöds att hyra möblerat men tackade nej och att hon vill täcka kommande hyreshöjningar.

Annons
Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Som skäl för att hyreskontraktet sades upp skriver kvinnan bland annat att hon anklagats för att ha ”lurats och ljugit” och att en sänkning av hyran skulle innebära en ekonomisk förlust för henne. Hon anser själv att 5 500 kronor kan vara en skälig nivå.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.