HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lokala frågor i fokus för region Aros-Gävle under valåret

Gävleborg Fler hyresrätter. Det är den viktigaste övergripande frågan Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle kommer att driva under valåret. Men tyngdpunkten ligger på lokal bostadspolitik.
Foto: Pixabay
Den viktigaste valårsfrågan för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle är fler hyresrätter. Samtidigt varierar förutsättningarna mycket mellan olika kommuner i regionen, och stort fokus läggs därför på lokala bostadsfrågor.

– Fler hyresrätter är den helt klart dominerande frågan regionalt. Vi vill också vara med och påverka redan i planeringen av nya bostadshus och områden, och inte bara uppfattas som en part i hyresförhandlingarna, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Samtidigt understryker han att regionstyrelsen framför allt försöker inspirera kommunföreningarna att agera lokalt.

Läs ocksåÖsthammarshem vill höja hyrorna med 3,5 procent
Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist.

– De har mer känsla för vilka frågor som är viktigast att lyfta på kommunnivå i debattartiklar och insändare. Föreningarna uppmanas också att ta kontakt med partierna i respektive kommun för att föra fram vår linje och öppna för en dialog, säger Torbjörn Rönnkvist.

Än så länge är många av valårsaktiviteterna fortfarande på planeringsstadiet, men spikat är bland annat en bostadspolitisk konferens som Hyresgästföreningen i Sala-Heby ordnar 1 februari.

I Västerås kommer ett än så länge hemligt evenemang att äga rum i slutet av april, som en del av den landsomfattande kampanjen ”In my backyard”. Kampanjen är ett samarbete där Hyresgästföreningen tillsammans med skivbolaget Universal och tio svenska artister ska sätta fokus på bostadsbristen bland unga vuxna.

Läs ocksåHårdrock, reggae och demokrati när bobilen åker på sommarturné

Hyresgästföreningen tar i sina stadgar bland annat ställning mot rasism och främlingsfientlighet, men det finns ingen policy som utifrån värdegrunden begränsar vilka partier föreningen för en dialog med eller bjuder in till debatter.

– I och med att vi är partipolitiskt obundna drar vi ingen sådan gräns. Vi inbjuder till dialog och ser om det finns förutsättningar att föra fram vår politik, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs också Fotboll och politik sätter fart på sommaren i region Mitt De representerar region Aros-Gävle på förbundsstämman Wiens bostadspolitik ska inspirera på kongress i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.