Annons

Lokala frågor i fokus för region Aros-Gävle under valåret

Gävleborg Fler hyresrätter. Det är den viktigaste övergripande frågan Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle kommer att driva under valåret. Men tyngdpunkten ligger på lokal bostadspolitik.
Foto: Pixabay
Den viktigaste valårsfrågan för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle är fler hyresrätter. Samtidigt varierar förutsättningarna mycket mellan olika kommuner i regionen, och stort fokus läggs därför på lokala bostadsfrågor.

– Fler hyresrätter är den helt klart dominerande frågan regionalt. Vi vill också vara med och påverka redan i planeringen av nya bostadshus och områden, och inte bara uppfattas som en part i hyresförhandlingarna, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Samtidigt understryker han att regionstyrelsen framför allt försöker inspirera kommunföreningarna att agera lokalt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist.

– De har mer känsla för vilka frågor som är viktigast att lyfta på kommunnivå i debattartiklar och insändare. Föreningarna uppmanas också att ta kontakt med partierna i respektive kommun för att föra fram vår linje och öppna för en dialog, säger Torbjörn Rönnkvist.

Annons

Än så länge är många av valårsaktiviteterna fortfarande på planeringsstadiet, men spikat är bland annat en bostadspolitisk konferens som Hyresgästföreningen i Sala-Heby ordnar 1 februari.

I Västerås kommer ett än så länge hemligt evenemang att äga rum i slutet av april, som en del av den landsomfattande kampanjen ”In my backyard”. Kampanjen är ett samarbete där Hyresgästföreningen tillsammans med skivbolaget Universal och tio svenska artister ska sätta fokus på bostadsbristen bland unga vuxna.

Läs ocksåEfter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”Porträtt på Emil Jansson i beige mössa och svart jacka. I bakgrunden en park med fotbollsmål och fläckvis snö och is i gräset. Uppsalahems hyresyrkande är historiskt högt i år.

Hyresgästföreningen tar i sina stadgar bland annat ställning mot rasism och främlingsfientlighet, men det finns ingen policy som utifrån värdegrunden begränsar vilka partier föreningen för en dialog med eller bjuder in till debatter.

Annons

– I och med att vi är partipolitiskt obundna drar vi ingen sådan gräns. Vi inbjuder till dialog och ser om det finns förutsättningar att föra fram vår politik, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs också 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.