Annons

Lokala hyresgästföreningar ökade förra året

Skåne De lokala Hyresgästföreningarna i Region norra Skåne ökade förra året. Och de aktiva blir yngre.

Antalet förtroendevalda ska bli fler. Det arbetet började i regionen förra året. Resultat är så långt tio nya lokala föreningar men fem har också lagts ner.

− Vi ökade antalet förtroendevalda från 740 till 786 stycken förra året och totalt startade tio nya lokala Hyresgästföreningar och fem lades ned. Det visar att vi är på rätt väg. Jag tror knepet ligger i att vi började fråga: ”Vad vill du bidra med?” istället för att erbjuda en fast traditionell föreningsstruktur, säger Viveca Jusélius Starck enhetschef för lokalt utvecklingsarbete vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon tycker inte det är konstigt att föreningar läggs ned och menar att det kan beror på en hög ålder, tidsbrist eller flytt. Hon poängterar också att många av de nya aktiva är unga.

Annons

− Just nu pågår en föryngring inom rörelsen. Vi får in fler och fler unga personer som just upptäckt Hyresgästföreningen och som tycker att det är en intressant förening. Det är en utmaning att hitta rätt forum och att få dem att stanna kvar.

Region norra Skåne består av 20 kommuner i norra och mellersta Skåne, samt fyra kommuner i södra Halland.

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Läs också: Succé för fler aktiva

Annons

FAKTA/
2011: Fanns det 105 lokala Hyresgästföreningar.
2012: Fanns det 110 lokala Hyresgästföreningar.

Läs också Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Madeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar” Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Michel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.