Annons

Madeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar”

Skåne Madeleine Clintelöf från Hässleholm är av de som tar plats i Hyresgästföreningens regionstyrelse för norra Skåne. Det står klart efter vårens fullmäktigemöte, som hölls i helgen.
Madeleine Clintelöf sitter i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i norra Skåne.
Foto: privat/Anders Eeg-Olofsson
Madeleine Clintelöf (39 år) är yngst i regionstyrelsen. Det skiljer tio år mellan henne och den näst yngsta.

Fullmäktige är det högsta beslutande organet för regionen, och utser de personer som ska leda regionen. Ett helt nytt namn i regionstyrelsen är Madeleine Clintelöf. Hon har varit aktiv i Hyresgästföreningen sedan 2019, där hon varit utbildningsansvarig i Hässleholm.

Vad tänkte du när du fick veta att du blivit vald?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag blev mest överraskad eftersom jag inte varit med i Hyresgästföreningen så länge men jag tar det på stort allvar. Men jag är inte nervös eftersom det finns bra människor omkring mig som kommer att stötta mig.

Vilka frågor vill du driva?

– Jag ska ta in och lyssna runt. Men det finns många hyresgäster som inte förstår vad de har för rättigheter. När jag berättade om att jag målat om hela lägenheten var det nån som sa ”så får man väl inte göra” men det har jag ju faktiskt rätt till bara jag återställer sen ifall hyresvärden vill det. Det är sådana enkla saker som inte alla vet om.

Läs ocksåHyresgäst som eldat i trapphus får bo kvar

Vad vill du förändra i Hyresgästföreningen?

Annons

– Hyresgästföreningen behöver komma ut på ett annat vis än hur vi gör nu. Vi finns ju på nätet men jag kan inte minnas att jag till exempel sett föreningen nån lördag här på torget i Hässleholm. Vi gör ju ett fantastiskt jobb men det ska synas mer utåt.

Du fyller 40 i år och är yngst i regionstyrelsen – vad tänker du om det?

Läs ocksåRobin skulle skriva på vid besiktningen – utan att få läsa värdens protokoll: ”Hade kunnat kräva mig på 80.000”Robin Johansson och hyresvärden Lars Danckler med det omstridda besiktningsprotkollet.

– Jag tror nog att Hyresgästföreningen vill ha in lite yngre för att visa att vi också kan göra någonting. Det är ju så pass många äldre nu. Jag har många yngre kollegor som nog tänker att de inte får någon hjälp från Hyresgästföreningen och att de bara vill ha deras pengar men så är det ju inte. Om de ser att fler yngre engagerar sig blir de kanske mindre skeptiska. Ungdomar kanske inte lyssnar lika mycket på en äldre människa som på mig – även om jag nu snart är 40. Och vi gör ju någonting – titta bara på det här med marknadshyrorna.

Varför tror du det har blivit så?

– Folk har inte varit intresserade eller förstått att Hyresgästföreningen är för alla. Men jag har tagit chansen att göra nåt bra för samhället och hyresgäster. Och det är ju inte så att jag behöver vara med i all evighet – jag väljer ju själv om jag till exempel skulle behöva mer tid med min familj. Jag hoppas att vi fortsätter med digitala möten. För mig är det jättebra så jag kan vara med även om min man jobbar natt och dottern är hemma.

Annons

Vad pratar hyresgästerna om i Hässleholm där du bor?

– Just nu vill många ha sina badrum fixade för det var trettio år sedan så det är prio ett. Många pratar också om att hyrorna blir dyrare och dyrare fast det inte blir några renoveringar – och varför nybyggda lägenheter ska vara så dyra.

I höst är det allmänna val – kommer bostadsfrågor upp på dagordningen då?

– Det tror jag att de gör. Eller de bör göra det i alla fall. Men just marknadshyror kommer nog inte upp denna gången – nu har vi ju liksom stoppat det.

Fakta: Madeleine Clintelöf
 • Ålder: Fyller 40 i augusti.
 • Bor: Femrumslägenhet på Södergården i Hässleholm. Hyresvärd är Hässlehem.
 • Familj: Gift. En dotter på 9 år och två bonusbarn.
 • Yrke: Elevassistent på mellanstadiet på särskola i Hässleholm.
 • Gör på fritiden: Spelar golf. Sjunger i kör. Umgås med vänner. Spelar spel med familjen.
 • Första egna bostaden: Hyrestvåa i Broby i Östra Göinge.
 • Drömbostaden: ”Det har jag ingen. Det är att få bo med sin familj”.
 • Aktuell: Vald till ledamot i Hyresgästföreningens regionstyrelse för norra Skåne – och yngst bland alla ledamöter.
Fakta: Regionstyrelsen för norra Skåne och södra Halland
 • Ordföranden och de övriga ledamöterna väljs på en tvåårsperiod, och det är fullmäktigeledamöterna som röstar om vilka dessa ska bli. Dessa personer utgör styrelsen. Ålder inom parentes.
 • Ordförande: Liz Jönsson (61 år).
 • Ledamöter: Iréne Lindgren (60), Ing-Britt Levin (68), Rolf Malmberg (78), Marianne Knutson (69), Marguerithe Stenslund (66), Christer Berglund (68), Leif Larsson (65), Madeleine Clintelöf (39).
 • Ersättare: Eva Wigren (50), Jan-Åke Linderoth (65).

  En kvinna i röda kläder framför en byggnad med skylt med texten Hyresgästföreningen. En man som lutar sig mot en vägg.
  Liz Jönsson.
Läs också Allt du behöver veta om skyddsrummen där du bor - kommun för kommun Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.