Annons

Lokalt engagemang växer

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg I BohusÄlvsborg-Skaraborg har fem nya lokala föreningar tillkommit under första halvåret. Ett trendbrott för regionen där antalet engagerade tidigare minskat.

Under en längre tid har Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg haft problem med att få medlemmarna att ta företroendeuppdrag. Antalet medlemmar har vuxit medan antalet aktiva snarare minskat. Men nu kommer tecken på att vinden kan vara på väg att vända. Under första halvåret i år fick regionen fem nya lokala föreningar. Något som Tommy Hallenberg, chef för enheten för lokal utveckling, tycker är glädjande.

– Det känns otroligt roligt. Med fem nya lokalföreningar bara under våren tycker jag att man kan se det som en trend, säger han.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är i Uddevalla, Ed, Lilla Edet, Brastad och Horred som de nya föreningarna dykt upp. Även i Mariestad och Falköping är det nya lokalföreningar på gång. Förklaringen tror Tommy Hallenberg består av två delar. Det ena är ett program för hur nya intresserade ska tas omhand. Regionen är uppdelad i fyra större föreningar och i varje sådan har man utsett en engagemangsansvarig. Även valberedningarna har fått i uppgift att ringa upp medlemmar som visat intresse för att bli aktiva.

Annons

– Man måste smida medan järnet är varmt. Den som visar intresse ska inte behöva vänta utan tas om hand direkt, säger Tommy Hallenberg.

Den andra delen i framgången tror han är att Hyresgästföreningen varit mer synlig ute i bostadsområden, bland annat genom projektet ”Aktiva medlemmar” där fyra anställts för att bland annat anordna bomöten runt om i regionen.

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Vi har återkommit flera gånger till vissa områden, fast i olika konstellationer. Det har visat på kontinuitet. Sättet att arbeta med samarbeten mellan förtroendevalda, personal och projekt har visat sig lyckosamt.

Annons

Nu är antalet lokala hyresgästföreningar i BohusÄlvsborg-Skaraborg 68.

Läs också Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder" Så ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevalda Lägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården" Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.