HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lulebo backar om Bofonderna

Luleå Hyresgästföreningen och Lulebo har efter månader av förhandlingar kommit överens. Lulebo backar från uppsägningen av bofondsavtalet. Nya hyran fastställdes samtidigt.
Foto: Göran Lindh
Roger Enbom, förhandlare hos Hyresgästföreningen region Norrland.

Förhandlingarna om bofonderna hos cirka 7500 lägenheter hos Lulebo strandade i oktober förra året. Hyresgästföreningen och Lulebo stod helt enkelt långt från varandra i frågan. Inte blev förhandlingsläget bättre när Lulebo i februari oväntat frös de sista Bofonderna. Men nu har parterna kommit överens.
– Det har varit sega och långdragna förhandlingar. Framför allt har det handlat om att Lulebo velat säga upp bofondsavtalet, utan att ge hyresgästerna kompensation. Det kunde vi inte gå med på, säger Roger Enbom, förhandlare hos Hyresgästföreningen.
I avtalet som parterna kom överens om i förra veckan, har Lulebo helt enkelt backat från uppsägningen av bofonderna.
– Från och med juli i år kan hyresgästerna ansöka om underhåll precis som tidigare. Det känns väldigt bra att vi kom fram till det här.
Även Lulebos ledning uppger sig vara nöjd med uppgörelsen. Det frysta avtalet, som skrevs under 2011, förändras inte. Däremot kommer innehållet i avtalet följas bättre:
– Vi har konstaterat att nuvarande avtal har tolkats alltför generöst, vilket har varit kostsamt för Lulebo, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson, i ett pressmeddelande.
– Exempelvis gäller 13 år som tidigaste intervall för tapetsering och ommålning. Något som i stor utsträckning har förbisetts i tillämpningen av avtalet.
Det kommande årets hyra blev också klar. Lulebo gick in i förhandlingen med en önskan om cirka 1,8 procents hyreshöjning. Hyresgästföreningen ansåg att det var för högt och till slut enandes parterna om en höjning med 0,85 procent. Den nya hyran gäller ett år från och med den första juli.

Annons
Annons
Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.