Annons

Lund nobbade hemlöshetsprojekt

Lund ​Fem kommuner nappade på idén från Lunds universitet. Men Lunds kommun avstår från Housing First, en modell för att komma till rätta med hemlösheten.

​Härbärgen och krav på drogfrihet avskaffas. Rätten till en egen bostad är grundläggande. Det är grunden för Housing First, en modell för att komma till rätta med hemlösheten. som visat sig effektiv utomlands men som är helt ny i Sverige. Nu vill Socialhögskolan i Lund prova modellen på hemmaplan.

Den ursprunglige initiativtagaren till projektet är Lunds universitets rektor Per Eriksson. Nu ansvarar professor Hans Swärd vid Socialhögskolan för projektet, där forskare, hemlösa, politiker och socialarbetare provar nya vägar.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

På fredagen bjöd de in till konferens i Lund. Syftet var att få en eller flera kommuner att ställa upp som försökskommuner. Malmö, Helsingborg, Norrköping, Botkyrka och Stockholm nappade. Men inte Lunds kommun.

– Vi måste få möjlighet att förankra detta politiskt, det är mycket spännande och tänkvärt. Jag ska föra det med mig till övriga politiker. Samtidigt ska man komma ihåg att vi inte har lika stora problem med hemlöshet i Lund som de till exempel har i Malmö, Helsingborg och Norrköping, säger kommunalrådet Tove Klette (FP) som var med på konferensen till Sydsvenskan.  

Annons
Fakta: Housing first


 I slutet av 1990-talet utvecklades modellen Housing first (Bostad först) i USA.
Härbärgen och bostäder med sociala kontrakt avskaffas. I stället ska hemlösa få första handskontrakt direkt.
Modellen bygger på övertygelsen att det är en mänsklig rättighet att ha en bostad. Det ställs därför inga krav på att hemlösa ska sluta missbruka eller liknande innan de får en bostad. Dock ska olika former av stöd erbjudas.
I Finland och Norge är metoden i dag en del i en nationell strategi mot hemlöshet.

Läs också Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.