Annons

Lurar hyresgäster att betala högre hyra

Kristinehamn Hyresvärden Concept fastigheter lurar sina hyresgäster att betala högre hyra, menar Hyresgästföreningen i Karlstad. Mest drabbade är de som inte har svenska som modersmål och hyresgäster som inte känner till sina rättigheter som hyresgäster.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresgästföreningens förhandlare Anna Nykvist i Karlstad driver ärendet för medlemmarna.

Hyresvärden Concept fastigheter i Kristinehamn har åter igen försökt kringgå förhandlingsordningen. Denna gång bland annat genom att skriva dubbla kontrakt med hyresgäster och genom att efter tre månader få hyresgästerna att skriva under ett avtal som innebär att förhandlingsordningen sägs upp.

I samband med att hyresgästerna skrivit på avtalet där förhandlingsordningen sägs upp, har hyrorna höjts med mellan 800 och 1 000 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– De har kört med lite olika varianter, dubbla kontrakt, skrivit bort förhandlingsklausulen i kontrakten, använt sig av avtalet ”avsägande av förhandlingsklausul”. Det som är genomgående är att alla hyresgäster, oavsett antal kontrakt eller avsägande av förhandlingsklausul, har betalat fel hyra från dag ett. Vissa har fått information om att de har en rabatterad hyra de första tre månaderna under förutsättning att de avsäger sig förhandlingsklausulen i kontrakten för att sedan debiteras en hyra som är avsevärt högre än den framförhandlade. Och den ”rabatterade” hyran är i stort sett den framförhandlade hyran, berättar Anna Nykvist.

Det är inte första gången som Hem & Hyra skriver om den privata hyresvärden Concept. För några år sedan införde de olika hyror för hyresgästerna i fastigheterna. De som ville att Hyresgästföreningen skulle förhandla hyrorna fick en högre hyra och de som avsade sig förhandlingsordningen en lägre. Men de senare fick drabbades senare av en chockhöjning.

Hyresgästföreningen i Karlstad vände sig den gången till hyresnämnden och fick tillbaka förhandlingsordningen.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Sedan dess har det varit tyst. Men nu har vi förstått att det beror på att man tagit in främst nyanlända personer som inte kan språket och svenskar som inte känner till sina juridiska rättigheter som hyresgäster, säger förhandlaren Anna Nykvist på Hyresgästföreningen i Karlstad.

Detta har hyresvärden enligt Hyresgästföreningen utnyttjat till sin fördel.

Hyresgästföreningen bjöd in till möte med de 24 hyresgästerna i fastigheten och tillsammans har man nu skrivit ett återkallande av avtalen som sänts till hyresvärden.

Läs ocksåSå blir din hyra i Kalmar län 2024Hyresområde i Emmaboda.

– Det är fruktansvärt fult att utnyttja att hyresgäster inte känner till sina rättigheter eller kan språket, tycker jag. Min förhoppning är att vi ska kunna driva detta så att hyresgästerna fortsättningsvis betalar rätt hyra och att de får felaktigt hyra återbetald. För vissa som bott där länge rör det sig om så mycket som 30 000 kronor som de enligt oss har betalat för mycket i hyra, säger Anna Nykvist.

Annons

Nu har Hyresgästföreningen Region Mitt kontaktat hyresvärden med sina krav.

Hem & Hyra har försökt att få en kommentar från företrädare på Concept Fastigheter, men ännu utan att lyckas.

Fakta: Förhandlingsklausulen

Förhandlingsklausulen kan enligt lag endast sägas upp på begäran av hyresgäster när de anser att de kan förhandla hyran bättre själva än Hyresgästföreningen. Det kan man göra tidigast tre månader efter att man flyttat in i sin bostad.

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.