HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

M och S eniga om att plocka ut miljoner från Varbergs Bostad

Varberg Imorgon fattar kommunstyrelsen beslut om att föra ut tio miljoner kronor från Varbergs Bostad till kommunen. Samtidigt kräver bostadsbolaget hyreshöjningar på nära 6 procent.

Som Hem & Hyra nyligen rapporterade är det många som är upprörda över Varbergs Bostads hyreskrav på nära 6 procent.

Varbergs Bostads vd, Ulf Hofstedt, har i andra medier sagt att den jämförelsevis stora hyreshöjningen behövs för att bolaget ska ha råd med nybyggnation.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Men samtidigt som hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen den här veckan drar igång fattar kommunstyrelsen i Varberg beslut om att plocka ut runt tio miljoner kronor ur bolaget.

Pengarna motsvarar hälften av den vinst som Varbergs Bostad gjorde när man sålde en centralt belägen fastighet nyligen.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) tycker att värdeöverföringen är rimlig.

Läs ocksåDragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

– Varbergs Bostad är välkapitaliserat, och det här påverkar inte bolagets resultat, säger hon.

Annons

– Anledningen till att vi gör detta just nu är att utdelningen måste göras under innevarande räkenskapsår.

Kan du förstå att vissa blir upprörda när Varbergs Bostad kommer med ett högt hyreskrav, samtidigt som kommunen plockar miljonbelopp ur bolaget?

Läs ocksåDirektverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningenPensionärerna Alf Johansson och Yvonne Bredgaard tänder ljus för att hålla värmen i sin hyresrätt i Varberg. De har kallhyra och direktverkande el i ett dragigt hus där golvet ligger direkt på en betongplatta.

– Men det hör ju inte ihop. Anledningen till att vi fattar det här beslutet om att överföra hälften av reavinsten är det regelverk som finns: vi måste göra det samma år som försäljningen sker.

Varbergs Bostads starka ekonomi gör att bolaget mycket väl har råd att bygga nytt ändå, menar Ann-Charlotte Stenkil (M) vidare.

– Bolaget har en hög soliditet. Som det är idag är det inga problem att bygga nytt, och det görs ju redan idag, säger hon.

Också kommunstyrelsens vice ordförande, Jana Nilsson (S), är för att plocka ut tio miljoner ur bostadsbolaget.

Annons

– Ska kommunen ta in några pengar från en fastighetsförsäljning måste man göra det under innevarande år. Sedan kan man alltid diskutera vad man gör med pengarna, säger han och fortsätter.

– Vi vill gärna se att vårt allmännyttiga bostadsbolag tar ett stort ansvar när det gäller sociala frågor och integrationsfrågor.

Så en del av pengarna kan komma tillbaka in i Varbergs Bostad?

– Det finns inget sådant beslut, att pengarna ska gå tillbaka till bostadsbolaget. Men från vår sida har vi uttryckt att vi gärna ser att åtminstone delar av pengarna återförs för att jobba med sociala frågor.

Fakta: Varbergs Bostad

Kommunstyrelsen i Varberg träffas imorgon, tisdag den 28 oktober, för att fatta beslut om vinstöverföringen.
Om kommunstyrelsen går på arbetsutskottets linje blir det då beslut om att ca tio miljoner kronor förs över från Varbergs Bostad till kommunkoncernen.
Förhandlingar om nästa års hyra inleds senare i veckan mellan Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen.
Enligt den senaste årsredovisningen (2013) låg Varbergs Bostads soliditet på 38,1 procent. Det långsiktiga målet, bestämt av kommunen, är att soliditeten bör ligga runt 30 procent.

Läs också Svårt bryta bilens dominans i Varberg Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.