Annons

Majoritet för bostadsförmedling i Göteborg

Göteborg ​Efter år av hårdnackat motstånd vill nu den rödgröna politiska majoriteten i Göteborg utreda om det går att förvandla Boplats Göteborg till en kommunal bostadsförmedling med kötid. Ett besked som glädjer Hyresgästföreningen i region Västra Sverige. 

Annons
– Äntligen, säger Lennart Sjöstedt, föreningens bostadspolitiske sekreterare. Nu har politikerna lyssnat till de bostadssökande och det är inte en dag för tidigt.
– Vi har i många år drivit kravet på att det måste bli en rättvis fördelning av lägenheter. Inte bara de kommunala utan man måste också få med sig de privata fastighetsägarna eftersom de äger hälften av hyresrätterna i Göteborg.
 
När kommunstyrelsen i Göteborg sammanträder i nästa vecka finns ett gemensamt förslag från S, V och MP på dagordningen . Det går ut på att en utredning ska tillsättas för att undersöka om det går att förvandla Boplats Göteborg, som i dag fungerar som en marknadsplats, till en kommunal bostadsförmedling baserad på kötid.
 
Boplats har under hela sin existens fått utstå hård kritik. Bostadssökande har liknat systemet vid ett lotteri där det omöjligt att kunna utläsa vem som får bostad och varför och där hyresvärdarna har anklagats för att ”plocka russinen ur kakan”. En kritik som majoriteten nu verkar ha tagit fasta på.
 
– Det är hyresvärdarna själva som väljer vem av de sökande som erhåller lägenhet. Det är ett system som saknar öppenhet och transparens och därmed inte garanterar en rättvis bostadsförmedling, heter det i förslaget.
– Konsekvensen blir att det skapas misstroende bland de sökande, men också att de sökande saknar möjlighet att planera sitt bostadssökande.
 
I förslaget framhävs bostadsförmedlingen i Malmö som ett gott exempel.  Systemet där bygger på att den som har längst kötid och som i övrigt uppfyller hyresvärdens krav ska kallas till visning före övriga sökande.
 
– Fastighetsägaren måste tydligt uppge sina krav för de sökande så att de kan avgöra huruvida det är rimligt att söka lägenheten. Den sökande får information om hur lång väntetiden är på respektive lägenhet och det ska tydligt informeras om hur länge den sökande stått i kö på respektive objekt, skriver de rödgröna i sitt förslag.
 
– Vi vill ta fram en modell för förmedling av bostäder där i första hand de allmännyttiga bolagen fördelar sina bostäder gemensamt, ickediskriminerande och transparent.
 
– Även de privata aktörerna ska, på frivillig basis, ges möjlighet att förmedla sina bostäder. I annat fall ska de privata aktörerna kunna nyttja Boplats som de gör idag.
 
Vänsterpartiet var länge det enda parti som förespråkade en kommunal bostadsförmedling medan motståndet varit kompakt bland alla övriga partier. Argumenten mot en bostadsförmedling har varit många  ,allt från att en kö inte skapar fler bostäder, att en bostadsförmedling skulle bli dyrare än dagens system och att risken är stor att privatvärdarna inte skulle släppa lediga lägenheter till en förmedling  där de inte själva får möjlighet att välja hyresgäster. 
Utredningen som bland annat också ska belysa ekonomiska konsekvenser ska vara klar innan årets slut.
  
 

Annons
Fakta: Boplats Göteborg

Boplats Göteborg samägs av Göteborgs stad (40 procent) , de tre stora  allmännyttiga bostadsbolagen (30 procent) procent samt Fastighetsägarna (30 procent).

 

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.