HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mål: fler inneboende i Göteborg

Göteborg Göteborgs tuffa bostadsmarknad pressas ytterligare av flyktingvågen. Boplats försöker nu skaka fram fler rum att hyra. Erling Zetterman är en av dem som redan öppnat sitt hem.

Rekordmånga människor på flykt har under hösten sökt sig till Sverige. Många hamnar i bostadsbristens Göteborg. I jakten på nya hem vill staden nu undersöka om fler göteborgare kan tänka sig att ta in en inneboende.

Boplats har fått i uppdrag att utreda hur. Här bedrivs sedan tidigare en framgångsrik satsning för att matcha studenter med lediga rum hos privatpersoner i Göteborgsområdet. Möjligen kan motsvarande modell användas även för andra grupper av bostadssökande.

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

– Vi har inte kommit riktigt ända fram än, men förhoppningsvis tidigt nästa år. Det finns en mängd juridiska ansvarsfrågor som vi behöver titta på först. Man kan också tänka sig att man inte gör en stor publik kampanj, utan letar upp dem som är intresserade och hjälper med kontakter via olika organisationer, säger Boplats informatör Mats Ekblad.

En som redan har tagit saken i egna händer är Erling Zetterman, 70, på Chapmansgatan i Majorna. Han har haft Hamed Ahmedi, 22, som inneboende i sin fyra i över två år nu. Månadshyran är 2 500 kronor för ett eget rum och tillgång till lägenhetens gemensamma utrymmen, inklusive el. En perfekt lösning, tycker de båda.

– Jag har en afghansk fritidsgård hemma. Jag brukar räkna på skorna i hallen hur många det är som sover över, skrattar Erling och boxar en leende Hamed lätt på axeln.

Läs ocksåBandidosmedlem tog ut 303 000 i hyra av inneboende – jagas av skattmasen

En våning upp i sjuvåningshuset bor Ibrahim Jafari, 22. Han blev inneboende för ett år sedan, när lägenhetsinnehavaren Karin Haraldsson, 73, nyss flyttat hit från villan i Fiskebäck. Som nybliven änka tvekade hon först inför hyran på 7 300 kronor.

– Min tanke var att jag inte klarar det på min pension. Ekonomiskt sett var jag ju tvungen att hyra ut ett rum, säger hon.

Det var snabbt ordnat. Karin och Erling är bekanta genom Majornakyrkan som äger huset, och Erling hade genast tips på en bra inneboende via kontakter på Räddningsmissionen.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Alla gillar ju egentligen att bo själv, säger Ibrahim. Men för oss ungdomar är det svårt just nu. Och det här är ett bra alternativ. Det ger en kunskaper att bo med andra. Det kommer att hjälpa i framtiden.

För att vardagen ska funka har Karin och Ibrahim regler. De har till exempel var sitt badrum och separat matförvaring. Hos Erling och Hamed är det lite lösare boliner. Det fungerar för det mesta, men ibland smyger det in irritationsmoment. Som det här med röran i köket, till exempel.

– Jag har klarat mig ganska länge men börjar reta mig på det nu. När ni lagar mat på kvällen och inte diskar undan efter er. Det är inte roligt att komma upp på morgonen och spisen är helt…

Erling skakar på huvudet och slår ut med händerna. Men sedan skrattar han och säger att han i och för sig blir bjuden på mat ibland, som kompensation. Med egna utflugna barn och lång erfarenhet av kollektiv är han ganska luttrad.

Att ta en inneboende är dock inget självklart beslut.

– Jag vet tanter som säger att de har ett rum som bara står, som de skulle kunna hyra ut. Men de är rädda, säger Karin.

Själv blev hon till och med varnad för att upplåta sitt hem åt någon okänd, minns hon. Erling har en viss förståelse för det. Vad händer om det inte fungerar?

– Det skulle behövas ett slags joursystem. Det har talats om det i olika kyrkor. Det finns ingen man kan ringa, säger han.

Samtidigt tycker Karin att en inneboende vore perfekt för många äldre – både som sällskap och som en extra trygghet.

– Då är de ju inte alldeles ensamma i lägenheten.

Fakta: Inneboende – så gör du

Om du själv bor kvar i lägenheten krävs inte värdens tillstånd för att få hyra ut ett rum.
Hitta eller hyr ut via Boplats Göteborg, där alla aktörer är registrerade med personnummer. Kolla även sajter som Blocket.
Personkemi är viktigt. Träffas gärna i förväg på en neutral plats. Referenser är bra, om det finns.
Tänk på att skriva kontrakt. Och att hyran ska vara skälig.
Fler tips och nedladdningsbara kontrakt på nya.boplats.se eller hyresgastforeningen.se.

Läs också Bluffen som sprack: Påhittad inneboende dolde svart städlön Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.