Annons

Malmö stad anmäler sitt eget mottagande av flyktingbarn

Malmö Från fyrtio barn i veckan till 175 barn varje dag. Malmö kommun har inte kunnat hantera ökningen av antalet ensamkommande flyktingbarn på rätt sätt. Nu anmäler man sig själv.

I maj månad kom i snitt fyrtio ensamkommande flyktingbarn i veckan. Ett halvår senare, i november, var snittet 175 barn dagligen. För att kunna hantera det stora antalet har Malmö stad tvingats låta 711 barn få plats på ett ankomstboende utan att först få träffa en socialsekreterare. Den bristande handläggningen anmäls av kommunen själv, enligt lex Sarah. Dessutom anmäler kommunen även det generella mottagandet. Det saknas lokaler och man har inte hunnit med att rekrytera tillräckligt många erfarna medarbetare till sina boenden.

För att kunna hantera mottagandet har man gått upp i det som kallas central krisledning två för att snabbare kunna besluta om åtgärder. En ny tillfällig avdelning för ankomstverksamhet för ensamkommande barn, med tusen medarbetare, har skapats.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det har varit en väldigt tuff tid. Nu hoppas vi att den nya organisationen ska ge oss bättre förutsättningar och skapa den långsiktighet som behövs för att klara situationen, säger Annelie Larsson, förvaltningsdirektör på Sociala resursförvaltningen.

Annons
Fakta: Så funkar lex Sarah

Lex Sarah gäller inom verksamheter som regleras av socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagen innebär att: anställda ska rapportera missförhållanden, den som bedriver verksamheten ska utreda och undanröja missförhållandet, den som bedriver verksamheten ska, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Supervärd kan förlora lägenhet – nöjda Airbnb-turister används som bevis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.