Annons

Man folkbokförd i föreningslokal i över 10 år

Lund Lunds kommun hyrde ut huset till en ideell förening. Nu har det visat sig att en föreningsmedlem själv skrev sig på samma adress. Han förnekar att han faktiskt ska ha bott där, men nu kan kommunen komma att inspektera huset för att ta reda på hur det egentligen ligger till.
Foto: Anders Högmark
Huset har under drygt tio år använts av den ideella föreningen Lovara.

Det är den romska föreningen Lovara som sedan 2007 hyr ett hus i utkanten av Lund. Den medlem som skrev på kontraktet från föreningens sida ändrade kort efter detta sin egen folkbokföringsadress till lokalens adress.

Men lokalen får inte användas som bostad, enligt bygglovet och den detaljplan som finns för området.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är konstigt att man är folkbokförd där, säger tillsynshandläggare Justina Bacinska på bygglovsavdelningen.

Stadsbyggnadskontoret kommer nu att kontakta fastighetsägaren för att boka in ett tillsynsbesök.

– Sen så får vi åka ut och kolla hur det ser ut där, säger Justina Bacinska.

Läs ocksåOppositionspolitiker kritisk till föranmäld inspektion i föreningslokalPå en grupp på Facebook uttrycker Philip Sandberg (L) förvåning över hur Lunds kommun hanterat frågan kring föreningen Lovaras lokaler.

Även miljöförvaltningen kan komma att kopplas in, uppger handläggaren Elin Holgersson. Miljöförvaltningen kan göra inspektioner om det finns en misstanke om olägenhet för människors liv eller hälsa, oavsett om det är lokaler där någon bor eller bara vistas under dagtid.

Annons

Det är Lunds kommuns tekniska förvaltning som har stått på hyreskontraktet, och enligt mark- och exploateringschef Anita Wallin medger kontraktet inte något boende.

– Vi har inte haft anledning att tro annat än att de har sin föreningsverksamhet där, säger hon.

Läs ocksåBarnskelett slängdes när hyreslägenheter blev bostadsrätter

När Hem & Hyras reporter själv besöker lokalen en vardagsförmiddag är det medlemmen som öppnar dörren. Ute på trappan säger han att han aldrig har varit bosatt i huset, utan att han råkade folkbokföra sig själv av misstag när föreningen flyttade från en annan lokal.

– Det var ett misstag i flyttningen, säger han.

Föreningslokalen är sedan tidigare föremål för en annan tvist. Förra året sade tekniska förvaltningen upp kontraktet med föreningen. Kommunens tjänstemän menade att föreningen låtit huset förfalla, trots att det i kontraktet stod att denna skulle ansvara för yttre och inre underhåll.

Annons

– Vi har varit där på plats och sett att det är i väldigt dåligt skick, säger Anita Wallin.

Men den politiska majoriteten i tekniska nämnden beslutade i slutet av februari trots detta att föreningen skulle få köpa huset för 700 000 kronor, samt att inte kräva skadestånd från Lovara för avtalsbrott. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för, medan Moderaterna, Liberalerna och Centern reserverade sig.

Eftersom två representanter från Liberalerna menar att försäljningen strider mot kommunallagen har de valt att överklaga beslutet. Därför väntar kommunen med att genomföra affären tills förvaltningsrätten har prövat frågan.

Läs också Hundratals hyresgäster på Linero får hyresrabatt under sju år Bostadsbolagen medvetna om felaktig folkbokföring Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.