HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Grillade mat inomhus – riskerar att vräkas: ”Varit vårdslös”

Malmö Hyresgästen vanvårdade lägenheten, enligt värden. När han dessutom grillade mat inomhus och orsakade en brand fick hyresvärden nog. Mannen, i 60-årsåldern, kan nu tvingas flytta från lägenheten där han bott i trettio år.
Räddningstjänsten och en grill.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay

Mannen grillade inomhus och orsakade på så vis en brand. Det skriver Räddningstjänsten, som larmades till platsen, i sin rapport. Branden, som startade i en mindre grill, kunde släckas i tid men enligt hyresvärden fanns det risk för att branden skulle spridas i resten av flerfamiljshuset på Lindängen i Malmö.

Nu vill värden vräka mannen från ettan där han bott i över trettio år. Hyresvärden menar att han mannen agerade vårdslöst när han orsakade branden, vilket de ser som skäl för uppsägning.

Annons
Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.
Uppbruten parkett, trasiga fönsterrutor och ostädat kök.
Uppbruten parkett, trasiga fönsterrutor och ostädat kök. Hyresvärden menar att lägenheten är vanvårdad.

Men branden är inte det enda skälet till vräkningshotet. Hyresvärden menar att mannen sedan tidigare vanvårdat sin lägenhet: ”Erforderlig städning kan enligt hyresvärdens bedömning inte ha skett på mycket lång tid”, skriver den privata fastighetsägaren i ansökan till hyresnämnden, som ska pröva fallet.

I ansökan till hyresnämnden har hyresvärden bifogat bilder som visar uppbruten parkett, trasiga fönster och nedrivna tapeter. Hyresvärden har varnat mannen och bett honom städa, utan att situationen har förbättrats.

Annons
Fakta: Då kan du sägas upp

Hyreslagen och en domarklubba.

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig, som i fallet ovan. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och om den som hyr ut ett en- eller tvåfamiljshus ska bo i det själv.
Fakta: Så skyddar du dig mot brand
  • Skaffa brandvarnare – sätt en på varje våningsplan och varje rum där någon sover. Glöm inte bort att då och då kontrollera att brandvarnarna fungerar
  • Skaffa en brandsläckare – den ska vara lättillgänglig. En variant med pulver är bäst och gärna på sex kilo, en sådan fyller ett helt rum och kväver elden.
  • Det bör också finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
  • I övrigt bör allt vara in­di­vid­an­pas­sat:

Har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt.

Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus.

Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.

Källa: Räddningstjänsten Syd

Brandsläckare

Glöm inte hemförsäkringen!

  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med ett andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv har vållat en olyc­ka.
Läs också "Våga tänka tanken att det kan hända" - Jan förlorade allt i branden Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen Brandskyddet underkänns i tusentals radhus i Norrland Fiskmatare somnade med maten på spisen – nu tvingas han betala 633 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.