Annons

Många frågetecken kvar efter fullmäktige

Stockholm Ingenting eller att regionstyrelsen avgår? Vad som händer nu är oklart efter att fullmäktige i Hyresgästföreningen uttalat sitt misstroende mot sin vice ordförande.

I lördags röstade Hyresgästföreningens fullmäktige i Stockholm för ett uttalande om misstroendevotum mot Marina Fredriksson och att ge kuppmakarna i regionstyrelsen en allvarlig reprimand.

Frågan är: Vad händer nu?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ingenting, säger Janne Hanspers, ordförande i Hyresgästföreningen Vällingby.

Han utvecklar svaret med att fullmäktiges beslut inte direkt leder till någon åtgärd, eftersom det var utformat som ett uttalande. Förslaget om att upphäva suspensionsbeslutet hade inte fullmäktige rätt att behandla.

Annons

– Det beror på hur beslutet hanteras. Ett så stort beslut tar man inte lättvindigt på. Han man tappat förtroendet hos medlemmarna och inte förstår det och avgår, då kanske man måste få hjälp, säger Fredrik Ericsson, ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm.

Läs ocksåSimon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan"

Nästa steg i processen är att suspensionen tas upp på Hyresgästföreningens förbundsstyrelse på torsdag. Teoretiskt finns sedan tre vägar att gå: att minst hälften av de 26 Hyresgästföreningarna i regionen kallar till extra fullmäktige eller att förbundsstyrelsen tar över regionen, eller att helt enkelt avvakta det ordinarie årsmötet i april.

– Oavsett vilket behöver regionen en stark styrelse som fungerar som ett lag. Det ställs stora krav på Hyresgästföreningens ordförande att vara bostadspolitiskt aktiv, driva förhandlingarna och stötta förtroendevalda. Då behöver man ha styrelsen med sig, säger förre regionordföranden Terje Gunnarson, som är bekymrad över att personer ställs ensamt ansvariga för gemensamma beslut.

Annons

– Greger Björkegren har fått upprättelse, så var det många som kände efter mötet. Det här är så nära man kan komma i dag. Däremot är det anmärkningsvärt att fullmäktige inte fick ta ställning till suspensionen. Och att regionstyrelsen själva tilläts rösta i frågan om misstroende, säger Fredric Ericsson.

Läs också800 hyresgäster slipper hyreshöjningar på fem miljoner

Hem & Hyra har sökt vice ordförande Marina Fredriksson, men inte lyckats nå henne.

Läs också 95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning Kritik mot allmännyttans hyreskrav: ”orimliga” Botkyrkabyggen: utsatta områden ska bort från lista 2025

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.