Annons

Många protesterar mot vinstuttag

Kristianstad Under onsdagen lämnade Hyresgästföreningen över 1773 namnunderskrifter till kommunstyrelsen i Kristianstad. Förhoppningarna är att förslaget om vinstuttag från ABK stoppas.
Foto: Anna Hultberg
,

Det var en tjock lunta med namn som Leif Larsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Kristianstad/Bromölla/Hörby, lämnade över till kommunstyrelsens representanter.

– Med tanke på att vi enbart har haft en knapp vecka på oss så är resultatet fantastiskt, säger Leif Larsson och berättar att ett 30-tal engagerade har jobbat med att samla in underskrifterna på flera olika platser i Kristianstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Många har reagerat på den styrande majoritetens budgetförslag där det föreslås att kommunen under 2017 ska ta ut 30 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget ABK:s vinst. Hyresgästföreningen anser att förslaget innebär att ABK:s hyresgäster dubbelbeskattas samtidigt som det allmännyttiga bostadsbolagets möjligheter att påverka bland annat bostadsmarknaden försvagas.

Annons

– Bland de vi har mött är många väldigt negativa till att kommunen ska ta pengar från ABK. Namnunderskrifterna kommer från både hyresgäster och villaägare, säger Leif Larsson.

Heléne Fritzon (S), Pierre Månsson (L) och Sven Nilsson (C) tog gemensamt emot namnunderskrifterna.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi respekterar Hyresgästföreningens ståndpunkt. Men vi menar att man blandar ihop hyresgästernas pengar med det som vi anser är medborgarnas resurser. Vi är stolta över våra välskötta bolag och själva poängen med dessa är att de tillhör medborgarna. Tidigare har vi inte behövt ta ut några pengar men nu behöver vi göra det. Kristianstad växer och vi behöver pengar till bland annat skolan, säger Heléne Fritzon.

Annons

Under onsdagen fattade kommunstyrelsen beslutet att anta den föreslagna budgeten. Den 18 oktober är det dags för kommunfullmäktige att säga sitt. Men innan dess ska kommunstyrelsen i Kristianstad ha ett möte med representanter från Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.