Annons

Många värdar överger servicenycklar

Skåne MKB övergav sina servicenycklar för 20 år sedan. Hos LKF i Lund blev systemskiftet i somras akut efter att ett skåp med servicenycklar till många av lägenheterna stals vid ett inbrott.

​Sedan slutet av sommaren är det hårt tryck på låsfirmorna i Lund. Vid ett inbrott i en av LKF:s lokaler stals ett skåp med huvudnycklar till flera tusen lägenheter.

Bostadsbolagets ledning tvingades till snabba beslut. Några hyresgäster har varit oroliga för att tjuvar skulle kunna ta sig i lägenheterna. En hyresgäst drabbades några dagar efter nyckelstölden av inbrott och polisen kan inte utesluta möjligheten att någon gått in med nyckel.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Alla hyresgäster har uppmanats att använda det extra niotillhållarlås som bara hyresgästerna har nycklar till. Den mindre del av lägenheterna som bara har ett lås har kommit i första hand när låsbytet inleddes.

Annons
Några dagar efter inbrottet beslöt företagsledningen att LKF skulle överge systemet med huvudnycklar.
– MKB har inte använt servicenycklar på många år. Individuella nycklar fungerar bra men det kräver samtidigt större ansvar av hyresgästerna, säger Bengt Persson, projektledare på MKB.
Individuella lås ger hyresgästerna möjlighet att vara hemma eller lämna egna nycklar om någon behöver få tillträde till lägenheterna.
I södra Skåne är det sju av tolv allmännyttor som fortfarande använder servicenycklar. Alla har som rutin att söka tillstånd av hyresgästen för att gå in i lägenheten.
– Vi använder oss fortfarande av huvudnycklar men om våra hyresgäster själva vill byta lås så tillåter vi det, säger Peter Turell, vd för Österlenhem.
Även om man får kontakt med hyresgästen kan det uppstår problem med egna nycklar.
 
– Vi hade nyligen ett fall med en vattenläcka då hyresgästen var bortrest. Där fick vi ta brandkåren till hjälp för att bryta upp dörren, berättar Peter Turell.

Fakta: Så gör din värd

AB Sjöbohem – JaAB Trelleborgshem – NejAB Ystadbostäder – JaBurlövsbostäder – JaLKF – NejMKB – NejVellingebostäder – NejSimrishamnsbostäder – JaSkurupshem – JaStaffanstorpshus – NejSvedalahem – JaÖsterlenhem – Ja

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.