Annons

Maria är trött på att frysa

Hagfors ​Hyresgästerna på Hyttvägen i Sunnemo har det rejält kallt i sina lägenheter. Hemma hos 85-åriga Maria Westberg var det bara 15 grader när hon klev upp en morgon. – Som att sätta fötterna på en isbit, säger hon.

​ Tjocka tröjor och vantar inomhus är det som gäller för hyresgästerna på Hyttgatan i Sunnemo vintertid. Det är fjärde vintern i rad som hyresgästerna, varav de flesta är pensionärer, tvingas frysa. I vissa lägenheter har det varit så kallt som 12 grader.

– Jag har satt in ett extraelement, jag kan ju inte sitta här och frysa ihjäl. Min granne är genomförkyld och hennes blommor har frysit, säger hyresgästen Maria Westberg.
Hyresgästerna har flera gånger påtalat problemen för hyrevärden, men utan att någonting händer, enligt Maria Westberg. Tillsammans med sina grannar har hon nu vänt sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
Hyresgästföreningen håller med om att inomhustemperaturen är alldeles för låg och har lämnat in en ansökan om åtgärdsföreläggande till Hyresnämnden i Göteborg.
Problemen har uppmärksammats tidigare. I november ålade Hagfors kommun hyresvärden Alfredshem AB att höja inomhustemperaturen. Företaget var också tvunget att betala ett vite till kommunen på 10 000 kronor.
– Det har tydligen varit strul med värmesystemet i fastigheten. Men hyresvärden måste ändå ta sitt ansvar och ordna problemen. Det har gått lite trögt med det, säger Mats Nilsson på miljökontoret i Hagfors.
Enligt Lars Öhlund på Alfredshem har värmeproblemen en enkel förklaring.
– Hyresgästerna måste skruva upp elementen. Hyresgästerna är gamla och är väl inte så tekniska. Kommunen har också missat det, de var där och pillade på elementen, säger han.

Annons
Men tidigare har du sagt till NWT att det bland annat varit problem med värmepumpen?

Annons
– Allt går sönder, bilar och datorer. Den där journalisten ska jag gå vidare med, och kommunen också. De har ingen rätt att hänga ut mig inför hela Värmland, och Dalsland, säger Lars Öhlund.

Läs också Guide till hemförsäkringar Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Ginzas grundare bygger hyresrätter och får Fåglum att blomstra: "En får ju ha lite roligt!" Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.