Annons

Måttlig hyreshöjning i Höganäs- för de flesta

Höganäs Nästa års hyror för Höganäshems cirka 1 400 lägenheter är satta. I snitt höjs hyrorna med 1,45 procent.

En uppgörelse mellan det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen är nådd. Från första januari höjs hyran i snitt med 1,45 procent. Vissa får ingen höjning alls, som i Sjöcronaområdet, medan vissa får 2,5 procent, i Viken och några lägenheter i stadens centrala delar. Orsaken är att det i mitten av 2000-talet inleddes en justering av hyrorna utifrån saker som standard och läge, så kallad differentiering, vilket också slog igenom i de aktuella förhandlingarna. De allra flesta, fyra av fem hyresgäster, får dock en måttlig höjning med 1,29 eller lägre.
– Bland annat är räntorna låga och bolaget har inte några större taxehöjningar, men trots allt finns en allmän kostnadsutveckling, säger Peter Olsén, förhandlare i region norra Skåne.

Här är ”rimligt” nöjd med uppgörelsen och säger att den säkerställer bolagets förmåga att upprätthålla underhållet men också att hyresgästernas plånböcker inte töms. Förra året blev höjningen 2,5 procent efter att förhandlingarna inleddes med ett yrkande på 3,1 procent. I år hade företaget inget officiellt yrkande.
– Det är ett annat synsätt som är på väg in, en allmän trend, säger Peter Olssén.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt honom får Hyresgästföreningen i stället för ett yrkande en presentation av bolagets situation, eventuella kommande förändringar och visas på den ekonomi företaget säger sig behöva framöver. Det förändrade förhandlingssättet vill Peter Olsén varken säga är positivt eller negativt.
– Det viktiga är att vi har ett underlag som vi kan bedöma, en bild av företagets ekonomi och verksamhet. Sedan kan jag ju säga att vi inte är betjänta av, som vi ibland fått, yrkanden med prutmån. Att man yrkar på fyra procent för att man vill ha två procent. Det är inte meningsfullt.

Annons

Enligt Höganähems vd Jarmo Nieminen begärde de två procents höjning i förhandlingens inledning med motiveringen att vissa taxor höjs som fjärrvämen med nära fyra procent. Enligt honom kommer justeringen av hyrorna att fortsätta.
– Det är vår ambition. Det finns en del kvar att göra, säger han.

Uppgörelsen är den andra i regionen för 2013. Klart är också att Bjuvsbostäder höjder hyran med 0,75 procent.

Annons
Läs ocksåDe fick sänkta hyror efter två års kamp – flyttar ändå: ”Förlorat glädjen"
Läs också Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan Konflikt in i det sista när Höganäshem höjer hyran Lägre hyra när soporna sorteras - Höganäs kan ha hittat lösningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.